Nagyvilág

Romney besöpörte Floridát

A volt massachusettsi kormányzó magabiztosan nyerte meg a floridai előválasztást, nagy lépést téve ezzel az elnökjelöltség felé.

Megerősítette vezető helyét a Republikánus Párt elnökjelöltségéért folyó kampányban Mitt Romney, miután fölényesen, a szavazatok majdnem felét megszerezve megnyerte a párt floridai előválasztását. A volt massachusettsi kormányzóra a republikánus szavazók 46 százaléka voksolt, ezzel eloszlatva azokat az aggodalmakat, hogy a túlságosan középutas politikus nem képes megnyerni a Republikánus Párt konzervatívabb választóit.

Romney győzelmi beszédében már a republikánusok közös ellenfelét, Barack Obama amerikai elnököt támadta, és kijelentette: a republikánusok kemény előválasztási küzdelme nem osztja meg a pártot, csak felkészíti őket a novemberi elnökválasztásra, amelyet „meg fognak nyerni”. “Elnök úr, önt azért választották meg, hogy vezessen, de ön csak kullog. Most itt az ideje, hogy félreálljon az útból” – üzente Obamának Romney.

Romney legerősebb ellenfele, a dél-karolinai győzelmével lendületet kapott Newt Gingrich a szavazatok 32 százalékával második lett a floridai előválasztáson. Az egykori házelnök azonban a vereség után egyértelművé tette, hogy nem fog kiszállni a versenyből, és a végsőkig fog küzdeni az elnökjelöltségéért. “A nép ereje a következő hat hónapban felül fog kerekedni a pénz erején ” – jelentette Gingrich arra utalva, hogy Romney az övénél jóval nagyobb pénzeszközök felett rendelkezik.

A republikánusok elnökjelöltségéért küzdő négy politikus közül Rick Santorum és Ron Paul nem pazarolt értékes időt és pénzt a floridai kampányra, tudva, hogy nincsen esélyük arra, hogy megnyerjék a „győztes mindent visz” elve alapján tartott megmérettetést. Santorum végül a szavazatok 13 százalékával a harmadik helyen végzett, míg Paul a voksok hét százalékát kapta.

A “napfény államában” aratott győzelme után Florida mind az 50 küldöttje Romneyra fog szavazni a Republikánus Párt augusztusi konvencióján, ahol az elnökjelöltség elnyeréséhez összesen 1 144 küldött támogatására lesz szükség. A négy előválasztási forduló után a CNN összesítése szerint Romney 84, Gingrich 27, Paul 10, Santorum pedig 8 támogatót tudhat maga mögött.

Floridai győzelmével újra lendületet kapott Romney kampánya a január 21-ei dél-karolinai előválasztáson elszenvedett veresége után. Az erősen konzervatív republikánusok közt nem túl népszerű politikus ezzel megerősítette vezető helyét a versenyben, és fontos lépést tett afféle, hogy végül ő vehesse fel a versenyt Obamával a novemberi elnökválasztáson.

Februárban hét államban tartanak előválasztásokat a republikánusok, amelyeken Romney számít a legesélyesebbnek. Newt Gingrichnek azonban ezeken nem kell nyernie ahhoz, hogy életben tartsa reményeit. A volt házelnök a március hatodikai Szuperkedden – amikor egyszerre tíz államban tartanak fontos előválasztásokat – több déli államban is győzelemre számíthat, és ha azokon sikert arat, a küzdelem akár nyárig is elhúzódhat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik