Nagyvilág

A hideg fogságában Európa

Megbénult olasz vonatközlekedés, gigantikus közlekedési dugók Moszkvában, rendkívüli állapot Szerbiában.

Kapcsolódó cikkek

Huszonhét év óta nem volt ekkora hideg Olaszországban. A majdnem az egész félszigetet sújtó havazás és fagy elsősorban a vasúti közlekedést bénította meg. A polgári védelem teljes készültségbe lépett, miután a meteorológiai előrejelzések a hétvégére a hőmérséklet további csökkenését jósolták. Lombardiában, Milánó környékén pénteken mínusz 4-12 fok körüli hőmérsékletet várnak, mínusz tíz fokot Rómában is.

A Rómában várt rendkívüli hideg és a havazás miatt Gianni Alemanno főpolgármester péntek-szombatra elrendelte az iskolák zárva tartását a bölcsődéktől az egyetemig. A szülők tiltakozására az oktatási intézményeket mégis nyitva tartják, az oktatást azonban nem biztosítják

Közben a fagyokhoz és hóhoz hozzászokott Moszkvában is súlyos gondokat okozott a közlekedésben a szokatlanul hideg időjárás. A legnagyobb, a szakemberek által tízes fokozatúnak ítélt közlekedési dugók alakultak ki az orosz fővárosban azok után, hogy a mínusz 17-24 Celsius-fokos fagyok mellett erős széllel kísért hóesés kezdődött a 12 milliós nagyvárosban. A legkritikusabb a helyzet a központban és a főváros déli részén, és estére egyetlen hatalmas egybefüggő dugóvá vált az egész úthálózat.

Szerbiában számos falu megközelíthetetlen a másfél vagy kétméteres hótorlaszok, egyes helyeken négyméteres hóakadályok miatt, és a kemény hideg miatt 14 községben rendkívüli állapotot hirdettek. A kegyetlen téli időjárás eddig hat halálos áldozatot követelt déli szomszédunknál, ahol több mint hatezer háztartás maradt áram nélkül.

Nis és Novi Pazar városok térségében válságosra fordult a helyzet, és becslések szerint csütörtökön 7000 diák nem mehetett iskolába a rendkívül mostoha időjárási viszonyok miatt. Délnyugat-Szerbiában, a montenegrói határ térségében az éjszaka mínusz 35-38 fok alá süllyedt a hőmérséklet.

A kemény hideg Németországban viszonylag kevés közlekedési fennakadást okozott. A szállítmányozó cégek és az utazók jellemzően jól felkészültek a rendkívüli időjárásra, ugyanakkor például Észak-Rajna-Vesztfália tartományban több órára le kellett zárni egy autópályaszakaszt, ahol korábban egy kigyulladt járművet oltottak tűzoltók, mert az oltáshoz használt víz megfagyott és jégpályává változtatta az úttestet.

Németországban, ahol eddig három halálos áldozatot szedett a rendkívüli hideg, csütörtökön nap közben sok településen mértek mínusz 10 Celsius-foknál alacsonyabb hőmérsékletet. Előző éjjel sokfelé mínusz 20 fokos hideg volt, csütörtök éjszaka és péntek hajnalban pedig további 2-3 fokkal csökken a hőmérséklet, így ez lesz a tél eddigi leghidegebb éjszakája a meteorológusok szerint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik