Belföld

Nem kell aggódni, van elég földgáz

A készletekből több hónapra elegendő a földgáz Magyarországon - állítja a Magyar Energia Hivatal.

Magyarország földgázzal való ellátása a jelenleg rendelkezésre álló készletekből több hónapra, korlátozások nélkül biztosítható, akár még az Oroszországból, az ukrán határ felől érkező földgázszállítások nem várt kiesése esetén is – közölte a Magyar Energia Hivatal. A hatályos szabályozás alapján az esetleg bekövetkező rendkívüli események egyértelmű forgatókönyv szerint, megnyugtató módon kezelhetők – állítja a hivatal.

A Magyar Energia Hivatal “minden évben nagy figyelmet fordít a téli felkészülésre. Így idén is folyamatosan nyomon követi a hazai földgázellátás alakulását, és valamennyi körülmény figyelembe vételével, heti gyakorisággal előrejelzéseket készít a kormányzat számára a fűtési időszak végéig terjedő teljes időszakra” – áll a hivatal közleményében.

A biztonsági földgáztárolóban közel 1,2 milliárd köbméter földgáz van, az E.ON kereskedelmi tárolóiban több mint 2,4 milliárd köbméter, ami a piaci igényeknek megfelel. A napi felhasználás az elmúlt napokban 45 millió köbméter körül alakult.

Megjegyzik: a belföldi földgázfelhasználás 2011. december 1. és 26. között mintegy 16 százalékkal volt alacsonyabb az előző év azonos időszakához képest. A korábbi tájékoztatás szerint a fűtési idényben a hőmérséklet egy Celsius-fokos változása 1,5-2,5 millió köbméter változást jelent a földgázfelhasználásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik