Nagyvilág

Háromnapos gyász Egyiptomban

A hadsereg ellenőrzi Port Szaídot a halálos tömegverekedés után.

Háromnapos gyászt rendelt el Egyiptomban az országot ideiglenesen irányító katonai tanács a szerdai tragédia miatt. A tanács vezetője, Mohamed Huszein Tantávi marsall azt mondta az egyik egyiptomi sportcsatornán, hogy kiderítik, kik állnak a 74 halálos áldozatot és csaknem kétszáz sebesültet követelő erőszakcselekmények mögött, és nem kerülhetik el a felelősségre vonást.

Tantávi kitért arra, hogy következetesen megvalósítják a hatalom civileknek való átadásának programját, s meggyőződése, hogy kudarcot vallanak az ország destabilizálására irányuló próbálkozások.

Az állami televízióban bejelentették azt is, hogy az egyiptomi kormány csütörtökön rendkívüli ülést tart a Port Szaídban történtek kapcsán. Előzőleg az egyiptomi parlament döntött úgy szerda este, hogy csütörtökön rendkívüli ülést tart.
A belügyminisztérium közlése szerint eddig 47 embert vettek őrizetbe a tragédiába torkolló verekedéssel összefüggésben, a Tatávi marsall által kezdeményezett vizsgálat keretében.

A Muzulmán Testvériség – Egyiptom legerősebb szervezete, amely a legutóbbi választásokon pártján, a Szabadság és Igazságosság Pártján keresztül a parlamenti mandátumok 47 százalékát szerezte meg – a megbuktatott Hoszni Mubarak elnök híveit tette felelőssé a tragédiáért, a kibontakozott erőszakért. Az iszlamista párt egy közleményében “előre kitervelt” akciónak minősítette a verekedés kiprovokálását, amely egyfajta üzenetként értelmezhető a régi rezsim híveitől.

Port Szaíd kikötővárosban egy focimeccs után tört ki tömegverekedés szurkolók között, s az összecsapásokban 74-en haltak meg, köztük egy rendőr. Csaknem kétszázan megsebesültek, a hadsereg helikoptereket küldött a helyszínre, hogy kórházba szállításukban segédkezzenek. A CNN hírtelevízió szerint a biztonsági erők tétlenül nézték, hogy a szurkolók beözönlenek a pályára.

Évtizedek óta ez a legsúlyosabb sporttal kapcsolatos incidens Egyiptomban. Az összetűzés azután tört ki, hogy a mérkőzés lefújását – a helyi csapatnak, az al-Maszrinak a tabellát vezető al-Ahlival szembeni ritka, 3-1-es győzelmét – követően a helyi klub szurkolói elözönlötték a pályát. Kövekkel, petárdákkal, üvegpalackokkal dobálták meg a rivális csapat híveit és több játékost megsebesítettek.

Szemtanúk szerint a mérkőzés lefújása után több tucat szurkolót leszúrtak, míg mások megfulladtak, amint egy hosszú, szűk folyosón menekülni próbáltak az ellenfél késekkel, botokkal, kövekkel fölszerelt drukkerei elől. Sok embert agyontapostak.

Csütörtök délelőtt dühödt tüntetők tucatjai gyűltek össze a kairói Tahrír téren, a Hoszni Mubarak elnököt egy éve megbuktató népfelkelés központjában, míg mások az állami televízió szintén belvárosi épületéhez vezető utcát torlaszolták el. Hírek szerint a nap folyamán meneteket terveznek a belügyminisztériumhoz. Egyiptomi aktivisták bírálják a rendőrséget és a katonaságot, amiért nem avatkoztak be a port-szaídi stadionban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik