Nagyvilág

Több mint százan a vízbe vesztek

Elsüllyedt egy komp Pápua Új-Guineában, 350 emberrel a fedélzetén.

Kétszáztizenkilenc embert sikerült megmenteni arról a kompról, amely csütörtökön eddig ismeretlen okból elsüllyedt Pápua Új-Guinea partjai közelében, több mint 350 emberrel a fedélzetén – közölték a mentőszolgálatok.

Több mint száz ember eltűnt, feltehetően életüket vesztették. A kompot üzemeltető vállalat szerint külföldiek valószínűleg nem tartózkodtak a hajón.

Kora reggel nyolc kereskedelmi hajó és három helikopter sietett a katasztrófa helyszínére, és öt felvette a túlélőket – tették hozzá a mentést segítő ausztrál tengerbiztonsági hatóságok. Az ausztrál tengeri mentők (ASMA) szóvivője, Carly Lusk elmondta, azért sikerült kimenteni sok embert, mert a tenger nyugodt volt, és jók voltak a látási viszonyok.

A komptulajdonos Rabaul Shipping vállalat szerint 350-en utaztak a járművön. Közölték: egyelőre nem tudják, hogy mi okozta a balesetet. A komp gyorsan süllyedt el, anélkül, hogy vészjelet adott volna.

A pápua új-guineai hatóságok viszont úgy értesültek, hogy a hajó adott vészjelet a katasztrófa előtt. Az ausztrál tengeri mentők pedig azt közölték, hogy műholdas felvételről értesültek a Rabaul Queen szerencsétlenségéről, és azonnal riasztották a közelben tartózkodó hajókat.

A kompot üzemeltető Star Ships vállalat közölte: helyi idő szerint hajnalban szakadt meg a kapcsolat a komppal, amikor az az Új-Britannia szigeti Kimbe városból  Lae városba tartott. A szerencsétlenség Finschhafentől 16 kilométerre történt.
Az ausztrál hatóságok közölték: a Star Ships szerint nem tartózkodtak külföldiek a kompon, de a Port Moresby-i ausztrál nagykövetségen folynak az ellenőrzések.

A Melbourne-ben tartózkodó Julia Gillard ausztrál kormányfő csütörtökön újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy Ausztrália segítséget nyújt Pápua Új-Guineának a mentésben.

A Star Ships az egyik legnagyobb pápuai kompvállalat, az ország számos szigetére szállít utasokat. A nyugat-új-britanniai tartományi székhely, Kimbe a búvárok kedvenc célpontja, és az egész világból vonzza a turistákat.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik