Nagyvilág

Ellenfelei szerint már az ország felét elveszítette a szír rezsim

Aszad elnök rendszere már nem gyakorol ellenőrzést az ország területének fele fölött sem - jelentette a Szabad Szíriai Hadsereg parancsnoka, aki azonban leszögezte: ez nem szükségképpen jelenti, hogy a másik ötven százalék az ő katonái kezén van.

(Bassár el-) Aszad híveinek morálja egyre alacsonyabb, s ahogy területet vesztenek, egyre idegesebbek. Ezért támadják válogatás nélkül a civileket, nőket, férfiakat és gyerekeket, és ezért lövik, ágyúzzák a házakat – mondta a francia hírügynökségnek Rijád al-Aszaad ezredes.

A Szabad Szíriai Hadseregnek az ő elmondása szerint 40 ezer, szökött katonákból álló tagja van, de fegyverzete sokkal gyengébb, mint a reguláris hadseregé, ezért nem tud területeket a teljes ellenőrzése alá vonni.Gerillatevékenységet folytatnak, gyors rajtaütésekkel és taktikai visszavonulásokkal. A napi célpontok főként a kormányerők laktanyái, esetenként az ott állomásozó egyes katonák segítségével – mondta.

Az ezredes szerint az elmúlt egy hét alatt Szíria három vidékén erősödött az elnyomás: Damaszkusz, Homsz és Idlib tartományok területén. Ezek a körzetek brutális támadásoknak vannak kitéve, de ennek ellenére Rijád al-Aszaad hangsúlyozta, hogy “a nép ellenáll, a forradalom folytatódik, s a rendszer rövidesen megbukik”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik