Nagyvilág

Elkezdődött a floridai előválasztás

Megnyíltak a szavazóhelyiségek Floridában, ahol a republikánus választók eldönthetik, ki legyen Barack Obama ellenfele.

Helyi idő szerint kedden reggel hét órakor megnyíltak a szavazóhelyiségek Floridában, ahol a közvélemény-kutatások adatai szerint Mitt Romney volt massachusettsi kormányzónak van a legnagyobb esélye a győzelemre. A RealClearPolitics című weboldal átlaga szerint Romney a szavazatok 41,8 százalékára számíthat, amellyel bőven megelőzi jelenlegi legnagyobb ellenfelét, Newt Gingrich egykori házelnököt.

Bár még négy politikus küzd a Republikánus Párt elnökjelöltségéért, az igazi verseny Romney és Gingrich közt zajlik Floridában, ahol a nyertes a „győztes mindent visz” elve alapján az állam összes delegáltját magáénak tudhatja majd. Rick Santorum volt pennsylvaniai szenátornak és Ron Paul texasi képviselőnek gyakorlatilag semmi esélye sincsen arra, hogy nyerjen, és ezért nem is kampányoltak a déli államban, egyértelművé téve, hogy a választás Romney és Gingrich párharcáról szól.

Newt Gingrich a dél-karolinai előválasztás megnyerése után megerősödve vágott neki a floridai megmérettetésnek, de előnye az előző héten tartott televíziós vitákon nyújtott gyenge teljesítménye, valamint a Romney-tábor erőteljes támadásainak köszönhetően folyamatosan csökkent. A volt massachusettsi kormányzó kampánycsapata, valamint az őt támogató szervezetek több mint 15,5 millió dollárt költöttek csak televíziós reklámokra Floridában, szemben Gingrich 3,2 millió dollárjával – írta a Washington Post.

Romney várható győzelmével azonban még nem fog véget érni a verseny a Republikánus Párt elnökjelöltségéért. Gingrich ugyanis már bejelentette, hogy veresége esetén nem fog kiszállni a versenyből, és ha szükséges, akár az augusztusi elnökjelölő pártgyűlésig fog küzdeni a jelöltségért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik