Nagyvilág

Csehország kifogásai a pénzügyi unió ellen

Csehországnak három "lényeges" kifogása van a pénzügyi unió mai formája ellen és ez az oka annak, hogy nem csatlakozott a megállapodáshoz.

Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter, a koalíciós TOP 09 párt elnöke, illetve Bohuslav Sobotka, az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnöke szerint Necas álláspontja “káros Csehország számára”.

“Az első, hogy az euróövezet csúcstalálkozóin való részvételt illetően korlátozottak a lehetőségeink” – magyarázta a miniszterelnök abban a beszélgetésben, amelyet a hétfői brüsszeli csúcstalálkozó után folytatott a Lidové Noviny című prágai konzervatív napilap tudósítójával.

“A második, hogy a szerződésjavaslatban szerintünk elégtelen figyelmet fordítanak az úgynevezett adósságkritériumra. Úgy véljük, hogy a jelenlegi válság elsősorban adósságválság” – fejtette ki Necas a lap keddi kiadásában megjelent interjúban.

“Végül a harmadik kifogás, hogy a jóváhagyási folyamat a Cseh Köztársaságban bonyolult és nem világos” – mutatott rá a miniszterelnök.

A szigorú költségvetési fegyelmet előíró új pénzügyi unióról szóló szerződéshez hétfőn Brüsszelben az EU 25 tagállama csatlakozott, kivételt csak Nagy-Britannia és Csehország képez.

Necas a beszélgetésben nem zárta ki, hogy Csehország később mégis csatlakozik a megállapodáshoz. “Kifogásaink nem azt jelentik, hogy később ne csatlakozhatnánk a szerződéshez” – jegyezte meg.

Szerkesztőségi jegyzetében a Lidové Noviny azt állítja: a miniszterelnök csak másodlagos érveket hozott fel, s nem beszélt nyíltan. “A játék a nemzeti költségvetések feletti központi ellenőrzés bevezetésére megy ki” – mutatott rá a konzervatív napilap, s úgy véli: ez az, ami nem tetszik a mai prágai kormánynak. “Ez az a fejlemény, ami őszintén nem tetszik Petr Necasnak” – húzza alá a jegyzetíró.

“Necas tekintettel volt a Polgári Demokratikus Párt (ODS) nemzeti szocialista szárnyára, s ezzel kárt okozott az államnak” – jelentette ki Schwarzenberg.

“A miniszterelnök gyáván viselkedett, s partnereink számára érthetetlenül” – vélekedett Bohuslav Sobotka, a CSSD elnöke. Hozzátette: Necas stratégiai hibát követett el. A koalíciós Közügyek és az ellenzéki Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) viszont egyetértését fejezte ki a kormányfő döntésével.

A Lidové Noviny szerint az új uniós szerződést most elemezni fogja a cseh kormány, majd a téma a parlament két háza elé kerül. Amennyiben ott többségbe kerülnének a csatlakozáspártiak, a kormánynak felhatalmazást kell kérnie az államfőtől, hogy aláírhassa a szerződést. Václav Klaus államfő korábban többször is azt nyilatkozta, hogy ő maga az új pénzügyi unióról szóló szerződést soha nem fogja aláírni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik