Nagyvilág

Kifogásolta Csehország a pénzügyi uniót

Csehországnak három "lényeges" kifogása van a pénzügyi unió mai formája ellen, s ez az oka annak, hogy nem csatlakozott a megállapodáshoz.

“Az első, hogy az euróövezet csúcstalálkozóin való részvételt illetően korlátozottak a lehetőségeink” – magyarázta Petr Necas cseh miniszterelnök. “A második, hogy a szerződésjavaslatban szerintünk elégtelen figyelmet fordítanak az ún. adósságkritériumra. Úgy véljük, hogy a jelenlegi válság elsősorban adósságválság” – fejtette ki. “Végül a harmadik kifogás, az a jóváhagyási folyamat a Cseh Köztársaságban bonyolult és nem világos” – mutatott rá a miniszterelnök.

A szigorú költségvetési fegyelmet előíró új pénzügyi unióról szóló szerződéshez hétfőn Brüsszelben az EU 25 tagállama csatlakozott, kivételt csak Nagy-Britannia és Csehország képez. Necas nem zárta ki, hogy Csehország később mégis csatlakozik a megállapodáshoz.

A Lidové Noviny prágai konzervatív napilap szerint a miniszterelnök csak másodlagos érveket hozott fel, s nem beszélt nyíltan.

Václav Klaus államfő egyébként korábban többször is azt nyilatkozta, hogy ő maga az új pénzügyi unióról szóló szerződést soha nem fogja aláírni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik