Nagyvilág

Lehallgatókészülék volt egy cseh miniszter szolgálati gépkocsijában

A készüléket az őszi műszaki ellenőrzése során fedezték fel Pavel Dobes cseh közlekedési miniszter szolgálati gépkocsijában.

A Mladá Fronta Dnes című napilap információit a miniszter konkrétan nem erősítette meg, de nem is cáfolta. “Tudom, hogy problémák voltak az autó elektromos berendezéseivel. Nem állítom, hogy erről nem lehet szó. Írásos jelentést, hogy a gépkocsimban lehallgatókészülék volt elhelyezve, azonban nem kaptam” – nyilatkozta a lapnak a miniszter.

Dobes a koalíciós Közügyek párt tagja. Gépkocsivezetője akkoriban Tomás Jánsky volt, aki Vít Bártának, a Közügyek frakcióvezetőjének közeli munkatársa. Bártának, aki Dobes elődje volt a minisztérium élén, párttársai megvesztegetésének gyanúja miatt kellett távoznia a kormányból. Mielőtt a kormány tagja lett volna, Bárta az ABL, befolyásos őrző-védő ügynökség tulajdonosa volt.

A zavaros ügyben Jánsky is szerepel. A lehallgatókészülék felfedezését az általa vezetett szolgálati gépkocsiban Jánsky “marhaságnak” minősítette. Tény, hogy az ellenőrzés után röviddel Dobes menesztette sofőrjét.

A lehallgatókészülék felfedezését a miniszteri szolgálati gépkocsiban senki sem jelentette a rendőrségnek, amely egy másik ügy kivizsgálása kapcsán szerzett róla tudomást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik