Nagyvilág

Gyilkol a hideg Európa keleti felén

Már majdnem húsz halottja van a rendkívüli fagyoknak Lengyelországban és Romániában. Hidegriadó és hidegrekord.

Tizenketten fagytak meg Lengyelországban a csütörtök óta tartó szibériai hidegben. Lengyelországban hétfőn hajnalban mínusz 15 Celsius fok alá süllyedt a hőmérő higanyszála, és mínusz 27 fokos hidegrekordot mérték a dél-keleti Bieszczady hegységben. Az előrejelzések szerint a hőmérséklet a hétvégéig akár mínusz 30 fok alá is csökkenhet.

A mérsékelt időjárást felváltó hirtelen fagy beálltával az egész országban fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be. A belügyminisztérium a média közvetítésével kérte a hajléktalanok és idős személyek támogatását, szükség esetén a rendőrség vagy a városőrség kihívását a rászorulókhoz. A nagyobb városokban a busz- villamosmegállókban izzó parázzsal teli kokszkosarak mellett melegedhetnek az emberek.

Romániában már hat halottja van a rendkívüli hidegnek, miután újabb négy ember vesztette életét, a hatóságok pedig péntekig érvényes hidegriadót adtak ki. A következő néhány napban szinte Románia egész területén mínusz 17 Celsius fok lesz a legmagasabb hőmérséklet. Éjszaka és a hajnali órákban akár mínusz 27 Celsius fokra is lehűlhet a levegő.

A hideg miatt több település víz nélkül maradt. Főként ott fordult elő ez, ahol az ivóvíz felszíni vízrétegből származik, amely a hideg miatt megfagyott. A szokatlan hideg miatt a gázfogyasztás 10 százalékkal nőtt. A hatóságok szerint egyelőre nincs fennakadás a gázellátásban, de ebben az időszakban több gázt kell importálnia Romániának.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik