Nagyvilág

Nem csitul a fegyverropogás Szíriában

Damaszkusz közvetlen közelében folynak heves harcok a szíriai kormányerők és a Szabad Szíriai Hadsereg fegyveresei között.

A szökött katonákból alakult szervezet tájékoztatása szerint az összecsapások fővárostól mindössze 8 kilométerre zajlanak, és egyre közelebb kerülnek hozzá. A kormány több tucat harckocsit és páncélozott csapatszállító járművet küldött erősítésként az embereinek a város keleti pereménél lévő, külvárosokból és falvakból álló övezetbe, ahol a katonaszökevények állásokat foglaltak el, és ellenőrző pontokat állítottak fel. Csütörtök óta becslések szerint mintegy százan vesztették életüket az összecsapásokban. A kormányerők nehézfegyvereket is bevetnek. Az állami hírügynökség szerint vasárnap “terroristák” aknát robbantottak egy katonákat szállító autóbusz alatt, és utasai közül hatot megöltek.

Szombaton Homsz tartományban újabb ötven katona és tiszt fordított hátat a rendszernek, és a többségük csatlakozott a kormányellenes felkeléshez. A Szabad Szíriai Hadsereg a saját állítása szerint már 40 ezer emberből áll. Az információkat független forrásból nem lehet megerősíteni, mert a szíriai rendszer korlátozza a külföldi tudósítók tevékenységét.

Az Afrikai Unió csúcsértekezletére Addisz-Abebába érkezett ENSZ-főtitkár egy vasárnapi nyilatkozatában követelte, hogy “a szíriai hatóságok vessenek véget az erőszaknak”. Név szerint felszólította Bassár el-Aszad szíriai elnököt, hogy “politikai párbeszéd útján oldja meg a helyzetet, de mindenek előtt állítsa le a vérontást.” Vasárnap ellenzéki forrás szerint 22-en vesztették életüket Szíriában a politikai erőszak miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik