Nagyvilág

Brutális kivégzések Szíriában

Tizenhét férfi holttestét találták meg a szíriai Hama várost övező falvak utcáin. Előzőleg mindannyiukat őrizetbe vette a szíriai biztonsági szolgálat - közölték szíriai emberjogi aktivisták szombaton.

A konzervatív szunniták lakta Hama városban, amelyet öt hónapja vont támadás alá a hadsereg, az utóbbi napokban fokozódott a harcok hevessége.

Több helyi lakos egybehangzó elmondása szerint csütörtök este tizenhét holttestet találtak. Az áldozatokat egy fejlövéssel kivégezték, kezük és lábuk meg volt kötözve.

Eközben Törökország felszólította a szíriai vezetést, hogy fogadja el az Arab Liga új rendezési tervét, amelynek értelmében Bassár el-Aszad elnöknek át kellene adnia a hatalmat az alelnöknek.

“A szíriai nép és legitim követelései mellett állunk” – jelentette ki Abdullah Gül török államfő, aki szombaton a Perzsa-öböl mentén fekvő monarchiák külügyminisztereivel tanácskozott.

Török tisztviselők közlése szerint az utóbbi másfél hónap alatt tovább növekedett a szíriai menekültek száma. Naponta 50-60 menekült érkezik Törökországba, ahol a korábbi hétezer helyett már 9600 szíriai menekültről gondoskodnak. Libanonba több mint hatezer szíriai menekült el.

Törökország, amely hosszú évekig építette újjá kapcsolatait Szíriával, Aszad ellen fordult, miután a szíriai elnök figyelmen kívül hagyta tanácsát, miszerint hajtson végre reformokat az arab népfelkelések által ihletett, kezdetben békés rendszerellenes tüntetések leszerelésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik