Nagyvilág

Ismét Szomáliában az ENSZ

Tizenhét év után kedden újra megnyitotta szomáliai képviselőjének irodáját Mogadishuban az ENSZ.

“Az, hogy itt vagyunk Mogadishuban, lehetővé teszi majd, hogy szorosabban együttműködjünk az átmeneti szövetségi intézményekkel, a már itt lévő ENSZ-hivatalokkal és nem kormányzati szervezetekkel, a civil társadalommal és a szomáliai közemberekkel” – mondta Augustine Mahiga, a világszervezet szomáliai képviselője.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár decemberben egy váratlan mogadishui látogatásán bejelentette, hogy a képviseletet a kenyai Nairobiból visszatelepítik Szomáliába.

Utóbbi ország továbbra is a világ egyik legveszélyesebb országa, a biztonsági helyzet bizonyos javulása ellenére is. Az al-Shabaab iszlamista milíciák, amelyek a Nyugat és az Afrikai Unió támogatta átmeneti kormány vesztére esküdtek fel, tavaly augusztusban fő állásaik feladására kényszerültek, de a főváros továbbra is rendszeres támadások és merényletek célpontja.

Az ENSZ azt reméli, hogy más nemzetközi szervezetek is követik példáját – közölte kedden Martin Nesirky szóvivő. “A visszaköltözés azt jelzi, hogy az ENSZ komolyan elkötelezte magát a szomáliai néppel és vezetőivel való együttműködés mellett a béke, a politikai stabilitás és a jobb jövő érdekében” – mondta újságíróknak. Ban Ki Mun “üdvözli a szomáliai nép és az Afrikai Unió erőfeszítéseit, amelyek lehetővé tették” az iroda újbóli megnyitását – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik