Nagyvilág

Az ENSZ türelme végéhez közeledik Szíriával kapcsolatban

Az ENSZ főtitkára szerint elfogadhatatlan a szíriai helyzet, és a Biztonsági Tanácsnak komolyabban kellene fellépnie a vérontás leállítására.

“A helyzet elfogadhatatlan ponthoz érkezett. Őszintén remélem, hogy a Biztonsági Tanács komolyan és koherensen fogja kezelni (a válságot). Nem hagyhatjuk, hogy a dolgok így menjenek tovább” – mondta hétfőn Ban Ki Mun egy Abu-Dzabiban tartott sajtótájékoztatón.

Az ENSZ december eleji adatai szerint több mint ötezer polgári személy vesztette életét a tavaly márciusban kezdődött rendszerellenes mozgalom leverése közben. A szíriai kormány kétezer katonája elvesztését jelentette be. Az elnyomás az Arab Liga megfigyelőinek jelenléte ellenére is tovább folyik. Ban arra kérte a Ligát, hogy folytassa a munkát.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű ellenzéki szervezet szerint hétfőn öt embert, köztük egy nőt lőttek agyon a rendszerhű milícia fegyveresei Homszban. Aleppóban kilenc egyetemi diákot hurcoltak el a belügyi erők, mert az éjjel Allahot éltették fennhangon. A Damaszkusztól 45 kilométerre nyugatra fekvő Zabadáni várost negyedik napja katonaság zárja körül a tüntetések miatt, és harckocsikkal lövik a települést. Összecsapásokat jelentettek máshonnan is. Baliun falut aknavetőkkel lövi a katonaság, mert több száz dezertőr gyűlt ott össze. A hadseregből való szökdösés hétfőn is folytatódott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik