Nagyvilág

Lejáratják egymást a republikánus elnökjelöltek

Sutba dobva korábbi visszafogott modorát, Mitt Romney agresszív vitapartnerként mutatkozott be az elnökjelölt-aspiránsok hétfői, 19. televíziós vitáján. Azt állította, hogy fő vetélytársa, Newt Gingrich "szégyenteljes" körülmények között mondott le 1998-ban a képviselőház elnökségéről, és utána 15 évig "érdekek kijárója" volt Washingtonban.

Gingrich az NBC által közvetített összecsapáson előbb azzal védekezett, hogy Romney támadásai valótlanságokat tartalmaznak, majd átment ellentámadásba, felidézve, hogy a volt massachusettsi kormányzóról a 2008-as elnökválasztás idején két ellenfele is az állította, “nem tud igazat mondani”.

Romney szombaton elvesztette Gingrich-csel szemben a dél-karolinia republikánus előválasztást, és a közvélemény-kutatók által korábban mért jelentős előnye a január 31-én szavazó Floridában 1 százalékpontra zsugorodott. A Gallup által közölt adatok szerint a volt massachusettsi szenátor már csak 29 százalékkal vezet a 28 százalékon álló Gingrich előtt, a harmadik helyért messze lemaradva küzd egymással a 13, illetve 11 százalékos támogatottságot élvező Ron Paul és Rick Santorum.

Bírálatok és hárítások

Gingrich, hogy kifogja a szelet Romney vitorlájából, hétfőn nyilvánosságra hozta azt a sokat bírált tanácsadói szerződést, amelyet a Freddie Mac állami tulajdonú jelzálogkölcsönzővel kötött. Ebből kiderült, hogy a volt házelnök havi 25 ezer dolláros fizetést – összesen több mint 1,6 millió dollárt – kapott a Freddie Mactől, amelyet egyébként a pénzügyi válság idején csak csillagászati mentőcsomag segítségével sikerült talpra állítani.

Romney a vitában igyekezett Gingrichre hárítani a felelősséget a jelzálogkölcsönzőnek a Floridát különösen sújtó amerikai ingatlanpiaci válságban játszott szerepéért. Vádlón követelte, hogy a volt házelnök ne csak a fizetsége összegét, hanem a konkrét tanácsainak tartalmát is ossza meg a közvéleménnyel, s kételyét fejezte ki az iránt, hogy riválisa az évi 300 ezres dolláros fizetést történészi tanácsokért vette fel.

Gyógyszeripari cégeknek lobbizott?

Romney azzal is megvádolta Gingrichet, hogy volt washingtoni bennfentesként gyógyszeripari cégek kijárója volt. Ezt megelőzően pedig rossz házelnök volt, aki nem tudott fegyelmet tartani, és akit a saját párttársai kényszerítettek lemondásra, mert felelősnek tartották az 1998-ban elszenvedett súlyos választási vereségért.

Gingrich valótlanként próbálta meg lesöpörni Romney állításait, az ellentámadások helyett a legtöbb energiát ismét abba fektette, hogy Barack Obama elnök konzervatív kihívójakén pozícionálja magát.

Romney, akinek népszerűség-megbicsaklását több elemző az eddigi “puhasággal” magyarázta, bejelentette, hogy kedden közzéteszi az adóbevallását. A politikust, akinek magánvagyona meghaladja a 200 millió dollárt, az elmúlt napokban számos bírálat érte, amiért csak “15 százalék körüli” adót fizetett. A volt massachusettsi kormányzó ugyanakkor nem lép az apja nyomdokaiba, s csak annyit közöl, hogy az elmúlt két évben mennyit fizetett be a kincstárba. (Az apa, George W. Romney amikor 1964-ben szintén harcba szállt az elnökjelöltségért, 12 évre visszamenőleg osztotta meg az adóbevallása részleteit a közvéleménnyel.)

A jövő keddi floridai előválasztástól Gingrich, akit remek vitateljesítménye emelt fel a népszerűségi listák alsóbb régióiból, “kiütéses” győzelmet remél, Romney pedig abban bízik, hogy az iowai “trónfosztása” és a dél-karolinai súlyos veresége ellenére sikerül megfordítania a negatív trendet. A négy versenyben maradt republikánus elnökjelölt-aspiráns szerdán ismét összecsap a televízió kamerái előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik