Nagyvilág

Kezdődik Orbán Canossa-járása

Az Európai Bizottság által kifogásolt magyar törvényekről tárgyal kedden Brüsszelben Orbán Viktor.

Kulcsfontosságú tárgyalás elé néz Orbán Viktor miniszterelnök: az Európai Bizottság elnökével megvitatják a testület által kifogásolt magyar törvényeket. A felek korábban optimistán nyilatkoztak, hogy akár megegyezés is születhet. A magyar fél az elmúlt napokban kompromisszumkészségét hangsúlyozta.

Az Európai Bizottság elnöke egy hete Strasbourgban jelentette be, hogy három kötelezettségszegési eljárást indítanak Magyarország ellen. Az eljárások egyike a jegybank függetlenségét érintő szabályozással kapcsolatos, egy másikat a bírói tevékenység felső korhatárára vonatkozóan, a harmadikat pedig az adatvédelmi hatóság függetlenségére vonatkozó szabályokat érintően indítanak. A testület tájékoztatást kér a magyar kormánytól a bírói függetlenséget érintő egyes kérdésekkel kapcsolatban is.

Barrosónak írt levelében Orbán Viktor jelezte, gyors megállapodásra számít az Európai Bizottság általi felvetések döntő többségében, pénteki rádióinterjújában pedig jelezte, a brüsszeli tárgyaláson politikai megállapodás jöhet létre közte és a bizottság elnöke között a kifogásolt magyar törvényekkel kapcsolatban. A kritizált jogszabályokról szólva úgy fogalmazott: “nem látok különösebben nehéz ügyet”. Kijelentette, hogy a jegybank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete összevonásától eltekintenek: “Eddig is külön működtek, ezután is meglesznek majd külön.”

Orbán Viktor a “nehezebb ügyek” közé sorolta a jegybanki vezetők eskütételét az alkotmányra, amit szintén bírál a bizottság, ám szerinte nem lenne helyes, ha ebben vita nélkül meghátrálna a kabinet. A kormányfő emellett nem szívesen engedne abból, hogy a kétmillió forintos fizetési plafon minden közhivatalnokra – így például az államfőre, a számvevőszéknél és a nemzeti banknál dolgozókra is – vonatkozzon. “Itt is érdemes kiállni a saját igazunk mellett.” 

Ugyancsak pénteken – a Michael Spindelegger osztrák alkancellárral folytatott budapesti tárgyalása után – azt is közölte a kormányfő, hogy – tekintettel a jelenlegi “felfokozott hangulatra” – a magyar kormány olyan, az unió által kifogásolt jogszabályi pontokon is kész változtatni, amit szerinte a közösségi jog egyébként nem követelne meg, és Magyarország megtarthatná az adott szabályozást, sőt egy jogvita végén szerinte “a bíróság végül a mi álláspontunk mellé tenné le a voksát”.

Azonban mivel a konfliktusokat nem növelni, hanem csökkenteni akarják, ilyen esetekben is készek törvényt módosítani – közölte, példaként említve, hogy a magyar pénzügyi tárca képviselője az elmúlt húsz évben tanácskozási joggal részt vett a monetáris tanács ülésén, és ezt akkor – ellentétben a mostani európai bizottsági állásponttal – senki sem kifogásolta. “Túl vagyok már a Nagy indiánkönyvön is meg A Tenkes kapitányán is, tehát nem okoz nekem problémát, hogy ha egy-egy kérdésben engedni kell, ha Magyarország nemzeti érdekei éppen azt kívánják” – zárta szavait.

José Manuel Barroso mellett Orbán Viktor egyébként találkozik Herman Van Rompuy-jal, az Európai Tanács elnökével, Martin Schulz-cal, az Európai Parlament új, szocialista párti elnökével, valamint Wilfried Martensszel, az Európai Néppárt vezetőjével is. A legkeményebbnek a Schulz-Orbán-meccs ígérkezik, hiszen a szocialista frakció éléről EP-elnöknek megválasztott politikus a magyar kormányfő legkérlelhetetlenebb bírálói közé tartozik.

Az eljárási szabályok és a bizottság keddi döntése szerint a magyar kormánynak február 17-ig kell válaszolnia hivatalos levélben az eljárás megindítására. Amennyiben ezt a testület megnyugtatónak tartja, és valóban módosítják a kifogásolt pontokat a jogszabályokban, a bizottság megszüntetheti a kötelezettségszegési eljárást. Ezzel azonban nem feltétlenül áll helyre minden Magyarország és az EU között. Lapértesülések szerint ugyanis az Európai Parlament több frakciója is szeretné felfüggeszteni Magyarország szavazati jogát az unióban, a hetedik cikkely alapján.

Londoni felzárkózó piaci elemzők hétfői előrejelzése szerint Orbán Viktor miniszterelnök és José Manuel Barroso EU-bizottsági elnök találkozóján várhatóan megerősítést nyer a magyar kormány törvénymódosítási készségére utaló eddigi kommunikáció.

A Commerzbank által befektetőknek összeállított devizapiaci helyzetértékelés szerint a magyar kormány az EU által az MNB függetlensége ügyében sürgetett konkrét lépések megtételéig is “fáradhatatlanul” hangsúlyozni fogja készségét a szükséges reformok végrehajtására, és a keddi Orbán-Barroso találkozó után is hasonló kommentárok várhatók.

Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének igazgatója hétfői értékelésében annak a véleményének adott hangot, hogy a magyar gazdaság gyenge teljesítménye az egyik fő ösztönző az egyezség megkötésére a Nemzetközi Valutaalappal és az EU-val, emellett a magyar kormány “pozitív bizalmi sokk” elérésére is törekszik az EU/IMF-csomaggal.

José Manuel Barroso mellett Orbán Viktor találkozik majd Herman Van Rompuyjel, az Európai Tanács elnökével, Martin Schulzcal, az Európai Parlament új, szocialista párti elnökével, valamint Wilfried Martensszel, az Európai Néppárt vezetőjével is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik