Nagyvilág

Mégis megbüntet minket Brüsszel?

A Financial Times szerint uniós büntetés fenyegeti hazánkat.

Az Európai Parlament fontolóra veszi azt a lépést, amivel megfosztja Magyarországot egyes uniós jogaitól. Ez pedig a Budapest és Brüsszel között zajló vita drámai elmérgesedéséhez vezetne – írja a Financial Times (FT).

Közép és balközép politikai csoportok jelenleg többséget képviselnek az Európai Parlamentben és támogatják a hetedik cikk szerinti eljárás megindítását, ezzel is tiltakozva a magyarországi folyamatok ellen – olvasható a cikkben, amely szerint már az eljárás első fázisának elindulása is komoly rendreutasítást jelenteni a magyar kormányfőnek.

A Lisszaboni Szerződés hetedik cikke az utolsó mentsvár, de ezt is bevetjük – nyilatkozta a lapnak egy munkáspárti EP-képviselő, aki az EP jogi bizottságának tagja és a bizottság várhatóan a jövő héten megindítja az eljárást.

Nem valószínű, hogy az egyes tagállamok támogatni fogják az Európai Parlament kezdeményezését – vélekedik Hugo Brady, a Centre for European Reform nevű kutatóintézet szakértője, aki szerint a hetedik cikket amolyan atomcsapásra tervezték: azonnal alkalmazható, de sosem használt intézkedés. Egy ilyen eljárás akár hónapokig is eltarthat, ezalatt pedig Orbán Viktor még inkább kifejezheti, hogy az uniós szabályoknak megfelelően működik Magyarország – zárja a gondolatmenetet a gazdasági lap cikke.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik