Nagyvilág

Bíróság elé áll a diktatúra bűneit feltáró spanyol bíró

Bíróság elé állítják kedden Baltasar Garzón neves spanyol vizsgálóbírót, mert hozzálátott a francoista múlt bűntetteinek jogi felderítéséhez.

A feljelentést ellene egy szélsőjobboldali szervezet, a magát Manos Limpiasnak (Tiszta Kezek) nevű csoport tette azon az alapon, hogy egy 1977-es amnesztia miatt már nem lehet hozzányúlni a kérdéshez. A vád hivatali hatalommal való visszaélés és az alkotmányos garanciák megsértése. Legrosszabb esetben húsz évi elzárásra is ítélhetik.

Az ügy Spanyolországban és világszerte is felkavarta a kedélyeket. A Történelmi Emlékezet nevű spanyol szervezet máris mozgósította aktivistáit, akik tüntetéseket szerveznek Garzón védelmében. Az Amnesty International egy közleményben “botrányosnak” minősítette, hogy hivatali visszaélésként kezeljenek “az emberi jogok megsértése miatt indított vizsgálatot”.

Garzónnak egy másik ügye is folyamatban van: börtönbe juttatott korrupt politikusok feljelentették, mert lehallgattatta az ügyvédjeikkel folytatott telefonbeszélgetéseket. A múlt heti első meghallgatásról a bíró állítólag a vártnál is jobban került ki, mert a rendőrség illetékes szakszolgálata megerősítette: ez volt az egyetlen lehetőség megakadályozni, hogy az elítéltek a börtönből is folytassák a pénzmosást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik