Nagyvilág

A Klubrádió elnökével tárgyalt a médiaügyek uniós biztosa

Neelie Kroes, a digitális és médiaügyekkel foglalkozó EU-biztos, az Európai Bizottság médiaügyekben illetékes alelnöke találkozott Arató Andrással, a Klubrádió elnökével, és megígérte neki: továbbra is arra bátorítja a magyar kormányt, hogy "demokratikus módon cselekedjen."

Kroes keddi közleményében kitért arra, hogy a Klubrádió számos politikai és gyakran bíráló hangvételű kommentárt közöl, és csak 2011-ben nyolc helyi frekvenciáját vesztette el.

“Ezek a tények aggodalommal töltenek el a magyarországi médiaszabadságot és médiapluralizmust illetően” – mondta Kroes. Hozzátette: nem pusztán a nemzeti és az európai jogszabályalkotás technikailag korrekt alkalmazásáról van szó, hanem inkább arról, hogy ezeket az alapelveket miként lehet működésbe hozni.

Az EU-biztos utalt arra, hogy José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a múlt héten az Európai Parlamentben felszólalva arra ösztönözte a magyar kormányt, hogy felelősen és demokratikus módon, minden magyar állampolgár érdekében cselekedjék.

Kroes munkacsoportja arra keresi a választ, hogy a Médiatanács azon döntése, mely szerint a Klubrádiótól márciustól elveszik a frekvenciáját, az európai törvénykezésbe ütközik-e.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik