Nagyvilág

Lemond a fejbelőtt amerikai képviselőnő

Felépülésére akar összpontosítani, ezért lemond kongresszusi mandátumáról Gabrielle Giffords amerikai képviselőnő.

Giffords, akit egy évvel ezelőtt egy merénylő fejbelőtt az arizonai Tucsonban, helyi idő szerint vasárnap a Facebook és a Twitter internetes közösségi oldalakon, valamint a Youtube videomegosztó portálon tájékoztatta a nyilvánosságot szándékáról. “Többet kell tennem felépülésem érdekében, ezért a héten lemondok, és ezzel Arizona javát is szolgálom. De napról napra jobban vagyok, vissza fogok térni, és együtt fogunk dolgozni Arizonáért és ezért a nagyszerű országért” – közli Giffords, s köszönetet mond mindazoknak, akik kitartottak mellette.

A képviselőnő közli, hogy alig emlékszik valamire abból, ami a merénylet napján történt, de mindig hálás lesz választóinak bizalmukért. Tavaly január 8-án egy zavarodott férfi lövöldözni kezdett az arizonai Tucsonban, s kioltotta hat ember életét, valamint további 13-at megsebesített. A merénylet fő célpontja Giffords volt, aki fejlövést kapott.

A 41 éves képviselőnő az elmúlt évet túlnyomórészt Houstonban töltötte, ahol intenzív mozgás- és beszédterápiában részesült. Az orvosok csodának nevezték felépülését, azt, hogy újra meg tudott tanulni járni és beszélni.

A tucsoni merénylő, a 23 éves Jared Lee Loughner ártatlannak vallotta magát az ellene felhozott 49 vádpontban. Az elmezavarodott férfit egy Missouri állambeli börtönben kényszergyógykezelésnek vetették alá, hogy alkalmassá tegyék a büntetőperben való részvételre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik