Nagyvilág

Beszámítható lehet a tusconi lövöldöző

A tárgyalás akkor kezdődhet újra Loughner ellen, ha az elmeszakértők úgy ítélik meg, hogy képes felfogni az ellen felhozott vádakat.

Nyolc hónapi kezeléssel ismét beszámíthatóvá tehető az a támadó, aki idén januárban fejbe lőtte Gabrielle Giffords képviselőt és megölt hat másik embert – jelentette ki szerdán a tucsoni szövetségi bíróságon a támadó kezelésével megbízott elmeorvos.

A pszichológusi vélemény alapján Larry Burns szövetségi körzeti bíró úgy határozott, hogy a támadó, a 23 éves Jared Lee Loughner, akin az igazságszolgáltatási eljárás során az elmezavar jelei mutatkoztak, végeredményben alkalmassá tehető bírósági tárgyalásra.

“Okunk van optimistának lenni azzal kapcsolatban, hogy rendbe jön és hogy képes lesz segíteni (a védelemnek) a tárgyaláson” – mondta a bíró.

Loughner Giffords képviselőnő mellett további 12 embert sebesített meg. Christine Pietz pszichológus szerint páciense, aki valószínűleg évek óta skizofréniában szenved, tudatában van annak, hogy embereket ölt meg, és emiatt bűntudatot is érez.

Pietz doktor szerint Loughner, akinek kezelését egy missouri börtönkórházban végzi, eleinte a merényletről készült videofelvételek ellenére sem hitte el, hogy Giffords nem halt bele a fejlövésbe. Miután két hónapja pszichotróp szerekkel kényszer-gyógykezelik, a pszichológus szerint vádlott “tudja, hogy (Giffors) él”.

“Azóta kevésbé megszállottja ennek” – tanúskodott Pietz. – “Megérti, hogy embereket ölt meg. Azt mondja, megbánta, amit tett.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik