Nagyvilág

A fejbelőtt képviselőnő hihetetlen gyógyulása

Újra tanult járni és beszélni. Zeneterápiával gyógyult az elmúlt egy évben. Sőt a politikai karrierjének folytatását is fontolóra vette.

Egy éve történt az Arizona állambeli Tucsonban a véres merénylet, amelyben 6 ember vesztette életét, 13-an pedig – köztük Gabrielle Giffords – megsebesültek. A demokrata képviselő asszonyt a fején érte a lövés, amely megsértette az agyi beszédközpontot.  Akkor még senki sem bízott abban, hogy a politikus egyszer felépül, pedig Giffords állapota a csodával határos módon javult, s már a szövetségi törvényhozásba való visszatérését fontolgatja. Arról, hogy indul-e a novemberi választásokon, a végső döntés május 30-ig kell meghoznia.

A szövetségi képviselőházba három ízben beválasztott politikus asszony férje, Mark Kelly exűrhajós szerint a felesége nem fog az utolsó pillanatig várni, hogy bejelentse elhatározását. Kelly ugyanakkor nem zárta ki, hogy Giffords csak 2014-ben határoz majd politikai terveiről. A republikánusok egyelőre nem döntöttek arról, hogy kit állítsanak Giffords kihívójának a választókörzetében, a képviselőnő ugyanis egyértelmű favorit lenne, ha úgy dönt, hogy visszatér.

A zeneterápia segített

A 41 éves Giffords az elmúlt évet túlnyomórészt a houstoni Memorial Hermann klinikán töltötte, ahol intenzív mozgás- és logopédiai terápiában részesült. Az orvosok és a hozzátartozók csodának nevezték a politikusasszony felépülését, amelynek eredményekén újra tanult járni és beszélni, szavazott a képviselőházban, sőt májusban egy – erősen megvágott – interjút adott az ABC televízióban. Az orvosszakértők szerint hónapokra van még szükség ahhoz, hogy egyértelműen megállapítsák, milyen tartós következményeket okozott a képviselőnő agysérülése. A specialisták szerint nem elképzelhetetlen, hogy visszatérhessen a kongresszusba, de nem valószínű, hogy ugyanolyan lesz, mint volt.

A fején ért lövés következtében Giffords beszédközpontja súlyosan megsérült az agy bal féltekéjében. Zeneterápia és hihetetlen akaraterő segítségével tanulta meg helyettesíteni a megsemmisült idegpályákat, így képes lett újból verbálisan kommunikálni, még ha egyelőre csak 3-4 szóból álló mondatokkal.

A képviselőnőnek egyébként hosszú ideig nem mondták el az igazságot, merénylet helyett autóbalesettel magyarázták a kórházi kezelését és a sérüléseit. Mihelyst faggatózni kezdett a részletek felől, a férje mindent elmondott neki a tucsoni lövöldözésről.

A képviselőnő a férjével – Fotó: EPA

Interjút is adott

A tavaly novemberi tévéinterjújában a képviselőnő még egyszerű, hiányos és gyakran a férje által befejezett mondatokban válaszolt. Akkor arra a kérdésre, hogy vissza kíván-e térni a washingtoni képviselőházba, mindössze annyit válaszolt: “Jobban”. Ez – férjének, Mark Kelly volt űrhajósnak a tolmácsolásában azt jelentette: “Jobban kell lennem ahhoz, hogy eldöntsem, visszatérhetek-e”.

Amikor pedig a hogylétéről kérdezte, a következőket válaszolta: “Elég jól…, nehéz…, erős, erős, erős”. Arra a kérdésre, hogy most mire gondol, Giffords csupán annyit mondott: “Afrika”. Párja magyarázatából azonban kiderült, hogy egy afrikai vakációt terveznek.

Giffords az ABC-nek adott interjúban a kérdésekre válaszolva elmondta, hogy egyáltalán nem emlékszik a támadás napjára, csak az előzőre. Mint mondta, nem haragszik a támadójára. “Az élet, az élet” – mondta, amelyel azt akarta kifejezni, hogy “ilyen az élet”.

Zavart személyiségű merénylő

A tucsoni merénylő, a 23 éves Jared Lee Loughner ártatlannak vallotta magát az ellene a merénylettel kapcsolatban felhozott 49 vádpontban. Az elkövetőt, akit bipoláris zavarral diagnosztizáltak, egy Missouri állambeli börtönben kényszergyógykezelik, hogy alkalmassá tegyék a büntetőperre. Szülei bocsánatot kértek fiúk szörnyű tettéért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik