Belföld

Eljárást kezdeményeznek Magyarország ellen

Az európai zöldek az alapértékek megsértése miatt fordulnak az Európai Unióhoz.

Az Európai Parlament zöld frakciója kezdeményezi, hogy az EU indítson eljárást Magyarország ellen az Európai Unió alapvető értékeinek megsértése miatt – jelentette be Bécsben Ulrike Lunacek osztrák politikus, a Zöldek/Európai Szabad Szövetség külpolitikai szóvivője.

Az európai zöldek szeretnék elérni, hogy az EP két hét múlva kezdődő plenáris ülése vegyen napirendre egy, az úgynevezett hetedik cikkely szerinti eljárás megindításáról szóló határozati javaslatot – közölte Ulrike Lunacek, az osztrák Zöldek európai parlamenti képviselője. Kijelentette, reméli, hogy a többi frakció támogatja a javaslatot. Úgy vélekedett, hogy “megfelelő politikai akarat” esetén már a tanács márciusi ülésén döntés születhet egy hetedik cikkely szerinti eljárásról, megjegyezte, e fórumon négyötödös támogatásra lenne szükség.

Amint megírtuk, a Le Monde francia lap is felvetette, hogy eljárás indulhat Magyarország ellen.

Jövő szerdán az Európai Bizottság több hazánkat érintő ügyben is politikai döntést hozhat – értesült a Bruxinfo. A portál szerint a négy dosszié közül háromról (alkotmányhoz kötődő igazságügyi reformok, jegybanktörvény, deficiteljárás) egy hét múlva akár már konkrét lépésekre is elszánthatja magát az Európai Bizottság. A hét végéig befejeződő jogi vizsgálatoktól függően akár már az is eldőlhet, hogy szerdán kötelezettségszegési eljárás indult-e a jegybanktörvény miatt. José Manuel Barroso erre legutóbbi, december 26-ai levelében már figyelmeztette is a magyar kormányfőt.

A Bruxinfo szerint konkrét döntés ugyan nem várható, de óhatatlanul téma lesz, hogy visszatér-e Budapestre a közeljövőben az Európai Bizottság (és az IMF) missziója. A portál úgy tudja, sem a Bizottság, sem az IMF nem tárgyal addig Magyarországgal a kormány általi hitelkeretről, amíg a jegybanktörvény körüli jogi bizonytalanságok nem tisztázódnak.
Brüsszel elfogadna jogi (a törvény módosítását) és politikai megoldást, ami nem jelent mást, mint a magyar vezetők politikai ígéretét arra, hogy a törvény Magyar Nemzeti Bank függetlenségére veszélyt jelentő rendelkezéseit nem alkalmazzák.

A londoni citybeli elemzők az IMF–EU-megállapodás körüli bizonytalansággal magyarázták, hogy tegnap a magyar törlesztések kockázati felára (CDS) már a 2008-as Lehman Brothers-csőd idején mért szint fölé ugrott.

Közben kiderült, hogy megvizsgálja a Klubrádió frekvenciájának ügyét az Európai Bizottság által alapított sajtószabadság-munkacsoport. Az Europolitics című napilap szerint január 25-én értékelik majd a magyar médiatanács döntését. A testület szóvivője a hvg.hu kérdésére megerősítette, hogy a munkacsoport napirendre veszi a magyar média kérdését, beleértve a Klubrádiót is.

Az ügyet megvizsgáló uniós munkacsoport ajánlásokat dolgoz ki az Európai Unió számára a médiaszabadság és -pluralizmus tiszteletben tartására, védelmére, támogatására és előmozdítására.

Amint arról beszámoltunk, a médiahatóság úgy döntött, hogy a 95,3 MHz-es budapesti frekvencián a Klubrádió helyett az Autórádió sugározhat majd műsort.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.