Nagyvilág

Kim Dzsong Un rendelte el az atomrobbantásokat

Az észak-koreai vezető hazája sajtója szerint ezzel "elrettentette" az ország ellenségeit.

Az ország korábbi kísérleti atomrobbantásainak elrendelőjeként nevezte meg Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt az Uriminzokkiri című hivatalos phenjani honlap. Az internetes oldal szerint Kim egy kiemelkedő hadvezér minden kvalitásával rendelkezik, az atomkísérletek elrendelésével pedig “elrettentette” az ország ellenségeit.

Kimnek a nukleáris program vezetőjeként való megnevezése egyre épülő személyi kultusza újabb elemének tekinthető. Az északi média már apja halálát megelőzően megkezdte Kim erényeit és hősi tetteit bemutató kampányát, december közepe óta pedig még buzgóbban dicséri a fiatal vezetőt.

Habár korábban számos kétely merült fel alkalmasságát illetően, magas rangú észak-koreai tisztviselők azt állítják, hogy Kim az utódlást megelőzően szorosan együtt dolgozott apjával katonai és gazdasági kérdésekben.

Phenjan korábban már jelezte, hogy továbbra is a Kim Dzsong Il által megfogalmazott, a hadsereg mindenek felettiségét hirdető “szongun” politikáját fogja követni. Ennek részeként Kim Dzsong Un pénteken katonai egységeknél tett újabb látogatásokat.

Az atomprogram felemlegetésére azután került sor, hogy Észak-Korea a közelmúltban egyre eltökéltebben törekszik a korábbi kísérletek miatt megszakadt hatoldalú tárgyalások újraindítására, amelyek során a szomszédos országok és az Egyesült Államok segélyeket ajánlottak fel a leszerelésért cserébe. Phenjan a múlt héten jelezte, hogy élelmiszer-szállítmányok fejében hajlandó felfüggeszteni urándúsítási programját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik