Nagyvilág

Diplomáciai offenzívát indított Észak-Korea

Észak-Korea titokban tárgyalásokat folytat Japánnal Pekingben, ez az első kísérlet a kapcsolatok felvételére az ország korábbi vezetőjének, Kim Dzsong Ilnek a halála óta.

Nakai Hirosi volt japán miniszter hétfőn találkozott az észak-koreai küldöttséggel, amellyel a hetvenes-nyolcvanas években történt, japán állampolgárokat érintő emberrablásokról tárgyalt. Egy japán napilap szerint a felek között szó esett a kormányközi tárgyalások újraindításának feltételeiről is. A megbeszélések kedden is folytatódnak.

Tokió úgy értékelte, hogy az északiak lépése azt jelenti: az új phenjani vezetés érdeklődhet a Japánnal való kapcsolatok fejlesztése iránt. Japán és Észak-Korea utoljára 2008 augusztusában folytatott kormányközi tárgyalásokat.

Eközben Ri Mjung Bak dél-koreai elnök kedden találkozott a kínai kormánnyal Pekingben, ahol a félsziget békéjének és stabilitásának megőrzéséről tárgyalt az északi hatalmi váltás nyomán. Peking és Szöul küldöttei Észak lefegyverzéséről is megbeszéléseket folytattak.

Kim Dzsong Il halála után Peking sürgette a térség hatalmait, hogy gyakoroljanak nyomást a “segélyt a lefegyverzésért cserébe”-politika újraindítása érdekében. Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnök hétfőn azt mondta Rinek, hogy a félsziget stabilitása mindenek felett áll, és arra buzdította a dél-koreai vezetőt, hogy fejlessze a kapcsolatokat Északkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik