Nagyvilág

Börtönbe vágták a nem őszintén gyászolókat Észak-Koreában?

Munkatáborba zárták azokat, akik nem vettek részt Kim Dzsong Il halála miatt rendezett hivatalos gyászeseményeken. Phenjan cáfol.

„Népünk nemes könnyeit kikényszerített szomorúságról szóló hamis állításokkal gyalázták meg” – kelt ki az észak-koreai állami hírügynökség a Daily NK című dél-koreai lapban megjelent hír ellen, amely szerint lecsukták a Kim Dzsong Il halálát nem megfelelően gyászoló embereket. Az észak-koreai menekültek által fenntartott hírportál értesülése szerint legalább fél évre munkatáborba zárták azokat, akik nem vette részt az észak-koreai diktátor halála után rendezett nyilvános gyászokon, vagy nem sírtak elég őszintén.

A Daily NK-nak erről egy Észak-Korea északi részén, a kínai határhoz közel élő ember számolt be, egy illegálisan tartott kínai mobiltelefonon keresztül. A lap több észak-koreaitól is úgy értesült, hogy sokan csak tetették a gyászt az egész világot bejárt felvételeken, és a síró emberek közül többen is kikényszerítették a könnyeket, megtorlástól félve.

A lapban megjelent állításokat a hivatalos észak-koreai állami hírügynökség erős hangú szerkesztőségi cikkben cáfolta. A KCNA a „dél-koreai elnök által irányított állami irányítású sajtó, és az elnök környezetében lévő árulók bandájának” hazugságaként jellemezte a beszámolót, és kijelentette: „a dél-koreai bábúk propagandája olyan szintre lépett, amit már nem lehet tolerálni”.

A Daily NK január elején arról számolt be, hogy a fagyos időben gyászoló észak-koreaiaknak megtiltották, hogy sapkát, sálat vagy kesztyűt viseljenek Kim Dzsong Il temetésén, mivel fia, és egyben örököse is fedetlen fővel és kézzel vonult a halottaskocsi mellett. A három órán át tartó gyászmenet napján, december 28-án, a hőmérséklet a mínusz 9 fokot is elérte, ráadásul havazott, de a tv-felvételeken látszik, hogy a több százezer gyászoló közül szinte senki sem viselt sapkát vagy kesztyűt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik