Nagyvilág

Európában egyetlen megbízható gazdaság maradt

Európában egyetlen megbízható gazdaság maradt azután, hogy a Standard & Poor's kilenc euróövezeti tagállamot minősített le - írja a Kommerszant orosz napilap.

A “Berlini hát” címmel közölt elemzés szerint a hitelminősítő döntése nem váratlan, de a szerzők több problémára is felhívják a figyelmet, az egyik éppen az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) minősítése.

A Kommerszant elemzői szerint az EFSF megdráguló hitelei különös veszélyt jelentenek Portugália és Görögország pénzügyi helyzetére.

Úgy vélik, hogy Németország nem képes sem az európai uniós, sem a nemzetközi pénzügyi rendszer stabil oszlopa szerepében kitartani, még ha akarná sem. Másrészt szerintük gond, hogy mivel a Standard & Poor’s leminősítette Franciaországot is, Párizs, ha jelképesen is, de elveszítette egyenlő rangú státuszát Németországgal az euróövezeti kérdések rendezésében. Itt az orosz elemzők a politikai hatást sokkal jelentősebbnek tartják, mint a pénzügyit.

A Kommerszant cikkírói megjegyzik: 2012.január 13-án a Standard & Poor’s megállapította, hogy 2011 nem volt az utolsó válságév.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik