Gazdaság

Leminősítheti az S&P Franciaországot és Ausztriát is

Az "AAA" besorolással ellátott euróövezeti tagállamok közül Franciaország és Ausztria leminősítésére készül a Standard & Poor's. A franciák már válságtanácskoznak.

A Financial Times “egy illetékes” tájékoztatására hivatkozva azt írta, hogy a két ország besorolását a nemzetközi hitelminősítő egy fokozattal “AA plusz”-ra fogja rontani.

Így Németország maradna az euróövezeti pénzügyi mentőrendszer (EFSF) egyetlen “AAA” besorolású nagy garantáló országa. A Financial Times szerint ebben a helyzetben az EFSF nehezebben tudna finanszírozást felhajtani a piacról az Írországnak, Portugáliának és Görögországnak szánt segélycsomagokhoz.

Válságstáb

Válságtanácskozásra gyűltek össze pénteken este a francia kormány legfontosabb tagjai annak nyomán, hogy híre ment: a Standard & Poor’s leminősíteni készül Franciaország hitelképességét. Nicolas Sarkozy elnök a dolgozószobájában fogadta Francois Fillon kormányfőt, Francois Baroin gazdasági és Valérie Pécresse költségvetési minisztert.

Nem sokkal korábban Baroin bejelentette, hogy Párizs elveszítette a legjobb (AAA) minősítést, és besorolása egy fokkal AA+ szintre romlott az S&P ügynökségnél. “Ez nem jó hír, de nem katasztrófa” – kommentálta a hírt a gazdasági miniszter.

Hozzátette: Franciaország politikáját nem a (hitelminősítő) ügynökségek szabják meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik