Nagyvilág

Akár 22 év börtönt is kaphat Erzsébet királynő volt menye

Vádat emeltek Törökországban távollétében Sarah Ferguson yorki hercegnő ellen gyermekek magánéleti jogainak megsértése miatt.

Sarah Ferguson, mindenki Fergieje – András yorki hercegnek, a brit uralkodó másodszülött fiának volt felesége, II. Erzsébet királynő négy leányunokája közül kettőnek az édesanyja – 2008-ban a brit ITV1 kereskedelmi tévéadónak készített dokumentumfilmet egy törökországi árvaház lakóinak sanyarú sorsáról. A vörös hajú Fergie fekete parókában, zöld fejkendőt öltve, inkognitóban és rejtett kamerával készítette a felvételeket, amelyeken egyebek mellett ágyaikhoz kötözött kisgyermekek voltak láthatók.

A film bemutatása hatalmas felháborodást keltett Törökországban. A török hatóságok szerint Sarah Ferguson tettével jelentősen ártott az ország jó hírnevének.

Az Anadolu hírügynökség szerint egy ankarai bíróság három évvel ezelőtt úgynevezett kölcsönös jogsegély-eljárási kérelmet nyújtott be Londonnak, ami a kiadatási folyamat első lépése volt, de a brit kormány elutasította a kérést. Elmarasztaló ítélet esetén akár 22,5 év börtönt kaphat a yorki hercegnő. A bírósági tárgyalás napját nem tűzték ki.

Sarah Ferguson szóvivője közölte csütörtökön: mindenki számára “újdonság” az, hogy megtörtént a vádemelés, tekintettel arra, hogy a brit belügyminisztérium korábban az ügy lezárásáról tájékoztatott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik