Nagyvilág

Brutális hatalma van Obama feleségének

Michelle Obama a látszat ellenére jelentős erőt képvisel a Fehér Ház kulisszái mögött, az amerikai first lady nem egyszer keveredett konfliktusba az elnök tanácsadóival.

Az elnök népszerű és barátságos felesége, aki a felszínen az olyan “biztonságos ügyek támogatója”, mint a veteránok családjának jóléte, vagy a gyerekek túlsúlyossága elleni harc, súlyos konfliktusba keveredett férje első fehér házi kabinetfőnökével, a jelenleg chicagói polgármester Rahm Emanuellel, de Obama korábbi szóvivőjével, Robert Gibbsszel is. A Michelle Obama a férje politikája mögött álló “ismeretlen erő”.

Így, 2010 elején, amikor összeomlani látszottak Barack Obamának az egészségbiztosítási reform érdekében tett erőfeszítései, Michelle asszonyt feldühítette az a közömbösség, ahogy a fehér házi személyzet az ügyeket intézte. Michelle Obama értésre adta, hogy férjének egy új csapatra lenne szüksége.

Emanuel, akit az elnöki feleség sohasem akart a stábfőnöki poszton látni, fel is ajánlotta a lemondását, de Obama – állítólag büntetésből – nem fogadta azt el. Kantor tudni véli, hogy a Chicagóba távozott kabinetfőnök konfliktusban állt az előző demokrata elnök feleségével is, olyannyira, hogy Hillary Clinton el akarta távolíttatni a férje csapatából.

Rober Gibbs majd felrobbant a dühtől, amikor Valerie Jarrett elnöki tanácsadótól úgy értesült, hogy a first lady elégedetlen azzal, ahogy az egyik, vele kapcsolatos kommunikációs baklövést kezeli. Történetesen arról volt szó, hogy a francia elnök felesége, Carla Bruni-Sarkozy kikottyantotta, hogy a Fehér Házban élni valóságos “pokol”. Gibbs később Jarretre hárította a felelősséget az indulatkitörés miatt. A sajtófőnök ugyanakkor állítólag kioktatta a first ladyt, hogy mennyiért és hova illik utazni az ő pozíciójában, valamint hogy mit és hogyan illik vásárolni.

A könyvben foglaltak értelmében az elnöki párt erősen feszélyezi a média figyelme, a fehér házi élet számtalan megkötése. Lapértesülés szerint Michelle Obama a férje választási győzelme után eredetileg be sem akart oda költözni, amíg a lányai be nem fejezik a tanévet a chicagói iskolában.

A szerző egy könyvben történelmi léptékben gondolkodó, ugyanakkor realista házaspárnak írta le Obamáékat.

Az egészségbiztosítási reform elfogadtatása idején például Barack Obama tudatosan vállalta a költségvetési terhek növekedésével járó politikai kockázatot.

“Michelle és én tökéletesen megbékélünk azzal, hogy csak egy ciklus erejéig leszünk itt, ha úgy érezzük, hogy tényleg sikerült elérnünk valamit” – idézte az elnököt a fehér házi bennfentes értesüléseket kiteregető szerző, az egyik riportalanya visszaemlékezése alapján.

Noha Kantor a szerző azt állítja, hogy a könyv az elnök 30 volt és jelenlegi munkatársával készült interjúkon alapul, a Fehér Ház hűvös hangvételű hivatalos álláspontja szerint az nem más, mint a múlt eseményeinek túldramatizálása és kétséges a pontossága is, mert a szerző már több mint két éve nem is beszélt az Obama házaspárral.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik