Nagyvilág

Brüsszel: egyelőre nem vagyunk terítéken

Nem szerepel Magyarország a jövő hét közepén esedékes európai bizottsági ülés hivatalos napirendjén.

Ennek ellenére lehetséges, hogy a testület nem hivatalos jelleggel megvitasson bármilyen kérdést. Erről az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézményének ügyeletes szóvivője beszélt a távirati irodának. Tájékoztatása szerint Brüsszelben továbbra is folyik a különböző uniós észrevételekre adott magyar válaszok „mélyreható” elemzése, ám arról már nem beszélt, hogy mikor készülnek el ezzel.

Joe Hennont annak kapcsán kérdezték, hogy a Vasárnapi Hírek megírta, „önálló napirendi pont lehet Magyarország az Európai Bizottság januári ülésén”. Emellett a legnagyobb olasz napilap, a Corriere della Sera a múlt héten, saját tudósítója értesülésére támaszkodva azt írta: „az Európai Parlamentben elkezdték vizsgálni a Lisszaboni Szerződés hetedik cikke által előírt eljárást: el annak a szavazati jogával, aki nem tartja tiszteletben az unió alapvető jogait”.

Brüsszelben főként a jegybanktörvény verte ki a biztosítékot. Az unió vezetői úgy ítélik meg, hogy a jogszabály csorbítja a Magyar Nemzeti Bank szuverenitását, márpedig ez szembemegy az európai közösség egyik alapvetésével.

Orbán Viktor kormányfő azt írta az Európai Bizottság elnökének, José Manuel Barrosonak, hogy a brüsszeli kifogások minden alapot nélkülöznek, egyik törvény sem tartalmaz olyat, amelyet a közösségnek oka illetve módja volna elmarasztalni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik