Nagyvilág

Letartóztatták mert boldog újévet kívánt

A szaúdi fővárosban letartóztattak egy külföldi férfit, aki "Boldog újévet 2012" feliratú léggömbökkel a kezében vonult végig éjszaka egy utcán.

Az Asz-Szabk nevű napilap vasárnapi beszámolója szerint a meg nem nevezett arab országból érkezett lufis illetőt a szaúdi erkölcsrendészet járőre vette őrizetbe, majd átadta az “illetékes hatóságoknak”.

A szaúdi erkölcsrendészet – hivatalos nevén az erény előmozdítására és a bűnök megelőzésére hivatott bizottság – feladata az iszlám vallás által az öltözködésre és a viselkedési szokásokra megszabott szigorú előírások betartatása.

Szaúd-Arábiában az iszlám vahhábita ága a hivatalos vallás, ez pedig roppant mereven értelmezi a muzulmánok szent könyvének, a Koránnak az előírásait. Az iszlám törvénykezés (saría) tiltja a karácsony és az újév megünneplését. A hagyományos muzulmán ünnepeken (íd al-fitr, íd al-adha) kívül a szaúdi hatóságok nem engedélyezik semmilyen más nap megünneplését. Igaz, az utóbbi időben fokozatosan enyhült a szigor, s újabban lehetőség van a királyság nemzeti napjának a megünneplésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik