Élet-Stílus

A legtermészetesebb óévbúcsúztatás

Az erdő mindig nyitva áll!

Túl vagyunk hát a bejglin, a halászlén, a rokonlátogatáson, az illúziódoboz bambulásán és sok egyéb igazi karácsonyi történeten és szokáson, így hát épp itt az ideje, hogy egy kicsit kimozduljunk a négy fal közül. Ahogy a kilók szaladtak fel ránk azt elmúlt napokban, ugyanazzal a lendülettel vehetünk most mi is célba egy csodás hegycsúcsot, dombtetőt, vagy egyszerűen csak egy erdei ösvényt.

Tekintve, hogy az időjárás ennyire kegyes a túrázókhoz, ezen a héten mindenkit arra buzdítunk, hogy a hozzá legközelebb eső erdőbe tegyen egy kisebb látogatást, bátrabbaknak egy nem annyira közel eső terület szolgálhat felüdüléssel, az igazán bátraknak pedig valódi csemegét szeretnénk a figyelmükbe ajánlani cikkünk utolsó előtti bekezdésében.

Aki hallgat a javaslatunkra és túrázik egy keveset a következő napokban, az vagy simán csak feltöltődik és felfrissülve veti bele magát az óév búcsúztatásába, vagy az is lehet, hogy annyira belejön a sétálgatásba, hogy még szilveszter napján (éjszakáján) sem lesz képes megálljt parancsolni a lábainak.

A különböző túraoldalakat böngészve számos eseményre akadtunk erre az időszakra is, és aki még nem tudja, hogy hol is szeretne sétálgatni az év utolsó, vagy 2012 első napjaiban, azoknak itt a két kedvenc szervezett túránk tippje:

December 30-ára a Mecsek szerelmeseinek érdemes csatlakoznia a Tolna Megyei Természetbarát Szövetség és a Pécsváradi Várbaráti Kör közös Zengő-túrájához, amely egyből két különböző hosszúságú útvonalon teljesíthető. A rövidebb (12 km) Pécsváradról indul és vezet fel a Zengőre (682 m), majd vissza. A hosszabb (16,6 km) ugyancsak a már említett településről indul, ám a Zengő érintése után Mecseknádasd felé veszi az irányt és ott is ér véget. Mindkettő csodás tájon vezet végig, szóval csak a vállaláson múlik. (A pontos túrakiírás itt található.)

Szilveszter napjára igazi csemegét találtunk a Kékes Turista Egyesület honlapján. Áttúrázni 2012-be. Ez ám az igazi kaland. Nem elég, hogy az ember A-ból B-be túrázik, ezt még meg is lehet fejelni egy kis időutazással is. Hiszen mikor is érzékelhetnénk jobban az idő múlását, mint amikor az egyik évből a másikba túrázunk át? Ráadásul a világ eme pontján éjfélkor nem süt a nap, így aztán éjszakai túráról beszélünk azaz, vaksötét lesz és az emberek egymás lábnyomait fogják megvilágítani a saját kis zseblámpáikkal. A menet Gyöngyösön kezdődik, de igazából Mátrafüredről indul. A táv 17 kilométer, a túra csúcspontja pedig az lesz, amikor éjfélkor a Csepely-tetőről (484 m) letekintve lehet végigélvezni a gyöngyösi és a környékbeli tűzijátékok látványát. (A túráról bővebben itt olvashat.)

Az újév első napjára pedig ki-ki vérmérséklete és a szervezetében található különböző anyagok és vegyületek (legyen az alkohol, endorfin, adrenalin…) szintje által vezérleve ismét nekivághat az erdőnek, akár józanodás, akár egy felfrissítő, pozitív töltetű évkezdet céljából. Jó sétálgatást, túrázást mindenkinek!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik