Nagyvilág

Kurd civileket bombázott a török légierő

A Törökország délkeleti részén végrehajtott légicsapásban cukrot és benzint csempésző fiatalok haltak meg.

Kurd civilek vesztették életüket a török hadsereg által csütörtök reggel az ország délkeleti részén végrehajtott légicsapásban – közölte a törökországi kurdokat támogató Béke és Demokrácia (BDP) párt egyik helyi tisztségviselője.

Ertan Eris elmondta, hogy a támadás után legalább huszonhárom holttestet számoltak össze Ostasu faluban. A kurdbarát Firat hírügynökség 35 halálos áldozatról számolt be. Helyi biztonsági tisztségviselők a légicsapás tényét megerősítették, de az áldozatok számát nem közölték.

Eris szerint a halálos áldozatok fiatalok, akik éppen cukrot és benzint csempésztek át az iraki határon. Csoportjuk 35-40 főből állt. A télies időjárás miatt nehéz a holttestek összeszámlálása – mondta, hozzátéve, hogy félelmei szerint a halottak száma nőni fog.

A térségben a nyár óta a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadár szervezet fokozta fegyveres tevékenységét, tagjai észak-iraki támaszpontjaikról kiindulva hajtanak végre támadásokat törökországi célpontok ellen.

Tévedés?

Kurd képviselők és a kurdpárti média szerint a török hadsereg melléfogott, amikor kurd szélsőségeseknek hitt csempészeket. Ertan Eris, a törökországi kurdokat támogató Béke és Demokrácia (BDP) párt egyik tisztségviselője azt állította, hogy a halálos áldozatok fiatalok, akik éppen cukrot és benzint csempésztek át az iraki határon. Csoportjuk 35-40 főből állt.

Az ügyben vizsgálat folyik.

A török hadsereg bejelentette, hogy a légicsapásokkal a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű szélsőséges szervezet tagjait vették célba, akik szerintük megpróbáltak átszivárogni a szomszédos török területekre, hogy aztán merényleteket hajtsanak végre.

A légicsapás ellen tiltakozó tüntetők csütörtökön Isztambulban összecsaptak a rendőrökkel, akik könnygázt és vízágyúkat vetettek be. A Dogan hírügynökség jelentése szerint egyes tüntetők bezúzták egy buszmegálló üvegfalát, mások kövekkel dobáltak meg egy rendőrautót.

A török kormánypárt csütörtökön bocsánatot kért a támadás miatt, és nem zárta ki, hogy tévedés történt.

“Az elsődleges információk szerint ezek az emberek csempészek, és nem terroristák, azaz szakadár lázadók voltak” – jelentette ki Hüseyin Celik, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) alelnöke.

“Pártom nevében megdöbbenésünket és szomorúságunkat szeretném kifejezni 35 állampolgárunk halála miatt” – tette hozzá Celik, aki szerint a vizsgálat elsődleges eredményei szerint “a művelet során baleset” történt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik