Nagyvilág

Katonai együttműködésre készül Irán és Törökország

A két ország közös ellenségük, az Irak északi részén bujkáló kurd lázadók ellen készülnek közös fellépésre.

Az iraki határon átnyúló közös török-iráni kurdellenes katonai hadművelet megindítására tett utalást vasárnap nyilatkozatában a török miniszterelnök. Recep Tayyip Erdogan Ankarában arról beszélt, hogy Törökország és Irán együttműködik, és mindketten “eltökéltek”.

“Szó sem lehet semmilyen halasztásról” – mondta Erdogan, egyértelműen utalva egy közös török-iráni hadműveletre a kurd lázadók legfőbb bázisa ellen, amely az iraki-iráni határ térségében fekvő Kandil-hegységben található, mélyen észak-iraki területen.

A nyilatkozatból az nem derült ki egyértelműen, hogy a két ország szárazföldi offenzívára készül-e a terület ellen, amelyet beszámolók szerint aknamezővé változtattak a kurd lázadók. A két ország már korábban is megosztott egymással hírszerzői értesüléseket, és török bombázók és az iráni tüzérség eddig is hajtott végre támadásokat az észak-iraki kurd bázisok ellen.

A kurd lázadók egyik fegyveres szárnya egy kandili támaszpontról indítja akcióit Törökország délkeleti részén fekvő célpontok ellen, de az iráni támadásait is itt szervezi. A kurd lázadók 27 éve küzdenek fegyverrel a kurd önrendelkezésért, s a harcokban azóta 40 ezer ember vesztette életét.

Július óta drámai mértékben megszaporodtak a lázadók támadásai török területen: a biztonsági erők több tucat tagját ölték meg, és legkevesebb tíz polgári személy életét is kioltották. Szombaton hat török csendőrt öltek meg Törökország délkeleti részén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik