Nagyvilág

Kínai rendőrök hét emberrablót lőttek le

Hét személyt öltek meg rendőrök egy túszejtő akció során a nyugat-kínai Hszincsiang (Xinjiang) autonóm területen.

A csoport két személyt ejtett fogságba Kína délkeleti részén, az indiai és a pakisztáni határhoz közeli Pisan (Pishan) megyében szerdán késő este. A túszejtők szembeszálltak a hatóságokkal, egy rendőrt megöltek, egyet pedig megsebesítettek – közölte az autonóm terület hivatalos híroldala. A rendőrök hét túszejtőt lelőttek, további négyet elfogtak.

A kínai állami hírügynökség, a Hszinhua arról ír, hogy egyes vélemények szerint az eset a vallási szélsőségek terjedésével van összefüggésben. A Hszinhua szerint erre utal az is, hogy december elején szintén Pisanban szélsőségesek elraboltak és brutálisan meggyilkoltak egy ujgur férfit, amiért alkoholos italt fogyasztott. “A bolttulajdonosok és kereskedők a megtorlástól tartva félnek alkoholos italokat és cigarettát árusítani Pisan egyes területein” – írja a jelentés, amely egy lakost idézve arról is beszámol, hogy az ujgurok életvitelét “súlyosan érinti” az elmúlt években eluralkodó “szélsőséges légkör”.

Pisan megyét döntően ujgurok lakják, akik egy török gyökerekkel rendelkező, a muszlim vallás mérsékelt ágát követő népcsoportot alkotnak. Hszincsiangban az elmúlt évek során számos esetben csaptak össze a hatóságokkal az autonómiájuk elnyomása elleni harc jegyében, illetve a han kínaiak betelepítése elleni tiltakozásul. A legemlékezetesebb eset 2009-ben, Urumcsiban (Urumqi), Hszincsiang székhelyén történ, ahol véres felkelés tört ki a han kínaiak ellen. Az összecsapások során hivatalos adatok szerint 197 ember vesztette életét.

Idén nyáron ismét zavargások törtek ki a területen, a 32 halálos áldozatot követelő összecsapásokkal kapcsolatban a helyi bíróságok szeptemberben négy személy kivégzését rendelték el. A kínai vezetés szélsőséges vallási csoportokat és pakisztáni segítséggel tevékenykedő ujgur szeparatistákat vádol az erőszak szításával, akik Kelet-Turkesztán néven önálló államot akarnak létrehozni.

Emberi jogi csoportok és külföldön élő ujgurok szerint a kínai hatóságok eltúlozzák a régióban tevékenykedő militáns csoportok jelentette veszélyt, hogy így igazolják politikájukat. A németországi központú Ujgur Világkongresszus szóvivője szerint a legutóbbi rajtaütés “csak ürügy a további elnyomásra”. A szervezet arról is beszámolt, hogy szemtanúktól származó értesüléseik szerint a mostani akciónak hétnél jóval több halálos áldozata volt, a rendőrség pedig elkobozta a környéken lakók mobiltelefonjait, hogy ne juthassanak ki képek, információk a történtekről.

A hszincsiangi vezetés általában a rendőri jelenlét erősítésével és esetenként az iszlám vallás gyakorlásának betiltásával reagál az összetűzésekre, ugyanakkor kritikus hangok szerint a hatóságok mindeddig nem mutattak be meggyőző bizonyítékokat arra vonatkozóan, hogy valóban szervezett terrorcsoportok állnak az atrocitások mögött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik