Nagyvilág

Irán bekopogott Irakhoz

Katonai és biztonságpolitikai kapcsolatokat építene ki szomszédjával az iszlám köztársaság az amerikaiak kivonulása után.

“Az Iráni Iszlám Köztársaság kész katonai, védelmi és biztonságpolitikai kapcsolatok létesítésére, fejlesztésére és kiterjesztésére Irak baráti és testvéri nemzetével” – nyilatkozta vasárnap az iráni hadsereg vezérkari főnöke, Hasszan Firuzabadi a félhivatalos Fars hírügynökség jelentése szerint. Szavait a CNN amerikai hírcsatorna internetes oldala is idézte.

A nyilatkozat egy héttel azután hangzott el, hogy az Egyesült Államok kivonta Irakból harcoló alakulatait. Irak és Irán korábban viszályokkal teli kapcsolatai azután indultak javulásnak, hogy a szunnita Szaddám Huszein hatalmának megdöntését követően a síita iszlám képviselői jutottak hatalomra Bagdadban. Irán szintén síita többségű és vezetésű ország.

A bejelentés súlyát növeli, hogy Irán a hétvégén minden eddiginél nagyobb tengeri hadgyakorlatokba kezdett. A Hormuzi-szoros, a Perzsa-öböl és az Ádeni-öböl körzetében folyó gyakorlat az iráni parlament nemzetbiztonsági és külügyi bizottságának egy tagja szerint “figyelmeztetés a nyugati országok számára”. “Ha veszély fenyegeti Iránt, az iszlám köztársaság kész a Hormuzi-szoros lezárására” – idézte Zohreh Elahian szavait a Fars. A Perzsa-öbölbe vezető tengerszoros stratégiailag különös fontosságú, mivel azon haladnak keresztül a közel-keleti olajat szállító tartályhajók.

A CNN-nek nyilatkozó elemzők szerint az amerikai csapatok iraki kivonulása nagyobb mozgásteret biztosít Teheránnak, hogy kiterjessze befolyását a szomszédos Irakra, habár a két ország viszonyát továbbra is összetettnek tartják. Irak és Irán 1980 és 1988 között 1,5 millió áldozattal járó háborút vívott, amelynek következtében a két ország kapcsolata Szaddam Husszein bukásáig hányattatott maradt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik