Nagyvilág

Rendőrtüntetés Belgrádban

Magasabb fizetésért tüntetett vasárnap mintegy 1500-2000 rendőr Belgrádban a kormány épülete előtt.

A Rendőrök Független Szakszervezetének (NSP) a szervezésében tartott megmozdulás résztvevői mintegy 30 százalékos béremelést követelnek a jelenlegi mintegy 30 ezer dináros (kb. 300 euró) átlagfizetésükhöz. A rendőrök nem fogadják el a belügyminiszternek azt az érvelését, hogy nem lehet azonnal megoldani a rendőrök valamennyi gondját: az utóbbi években felhalmozott problémákat, köztük a bérrendezést csak a következő években és fokozatosan lehet megoldani.

A tüntető rendőrök találkozót kezdeményeztek Mirko Cvetkovic miniszterelnökkel, mert arra hivatkoznak, hogy nem tudtak megállapodni Ivica Dacic belügyminiszterrel. A rendőröknek ez a szakszervezete december 12. óta munkalassító sztrájkot folytat követelései teljesítése érdekében. A tiltakozó egyenruhások cáfolták, hogy akciójuk politikai indíttatású lenne. Hangsúlyozták, hogy semmi mást nem követelnek, mint jobb fizetéseket.

A belügyminiszter a sztrájk beszüntetésére szólította fel a tiltakozó rendőrszakszervezetet. Emlékeztetett arra, hogy módosították a rendőrségi törvényt, január 1-jétől új kollektív szerződést érvényesítenek, a költségvetésben az eddigieknél nagyobb összegeket biztosítanak a belügyminisztériumnak, és a tervek szerint a hadseregben folyósítottal azonos szintre hozzák majd az alapfizetéseket. A miniszter elismerte, hogy mindez nem elég, de – mint mondta – a jelen pillanatban ez a legtöbb, amit el lehet érni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik