Nagyvilág

Balhé Londonban – 139 letartóztatás

Kongóiak tüntettek Londonban hazájuk elnökválasztási eredménye miatt.

Szombaton 139 embert vettek őrizetbe Londonban azt követően, hogy kongói bevándorlók tiltakoztak hazájuk elnökválasztási eredménye ellen.

A brit rendőrség azt követően döntött az akció mellett, a demonstrálók autókat és kirakatüvegeket rongált meg, valamint  – a Scotland Yard állítása szerint “veszélyeztették a lakosságot”.

Előző nap hirdették ki, hogy az eddigi elnök, Joseph Kabila nyerte az elnökválasztást a Kongói Demokratikus Köztársaságban, de az ellenzék vezetője szerint csalás történt.

A BBC brit közszolgálati televízió hírportálja úgy értesült, hogy Etienne Thisekedi ellenzéki jelölt támogatói a héten sokadik alkalommal vették birtokba London utcáit a már egy ideje ismert választási eredmény elleni tiltakozásul. Csütörtökön ki kellett üríteni a londoni metró egyik központi állomását, mert több mint kétszáz kongói tüntető lepte el a területet.

Három személyt útlezárás, egyet a rendőrség bántalmazása, további három embert pedig a nyilvános tüntetéseket szabályozó törvény megszegése miatt tartóztattak le, száztizenhatukat továbbra is fogva tartanak londoni rendőrségen. A többiek figyelmeztetésben részesültek, vagy további kivizsgálás előtt állna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik