Nagyvilág

Súlyos összecsapás a kínai tüntetésen

A rendőrség könnygáz bevetésével próbált feloszlatni egy szénerőmű-bővítés miatt kitört tüntetést. Szemtanúk hat halottról számoltak be.

A felbőszült falusiak péntek reggel a Sencsen (Shenzhen) és Santou (Shatou) közti gyorsforgalmi út eltorlaszolásával folytatták már négy napja tartó tüntetésüket a dél-kínai Kuangtung (Guangdong) tartományban. A tiltakozók a korábban őrizetbe vett tüntetők kiengedését követelték.

A kivezényelt rohamrendőrök könnygázgránátokkal oszlatták a több száz fős tömeget. Szemtanúk elmondása szerint a rendőri akcióban hat demonstráló meghalt és közel háromszáz megsebesült.

A hatóságok korábban öt tüntetőt vettek őrizetbe, a hivatalos jelentések a szemtanúk beszámolóival szemben azonban csak egy sérültről szólnak. Pénteken néhány órára őrizetbe vették az eseményeket megörökítő Hong Kong Cable tévécsatorna forgatócsoportját is, amely megörökítette és leadta a könnygáztámadást.

Eközben a helyi tévéállomás elfogott tüntetők vallomásait sugározta. A felvételen egy letartóztatott férfi és egy nő arról beszélnek, hogy mélyen megbánták tettüket, és ha ismerték volna a törvényeket, máshogy cselekedtek volna. Az állami televízió még jogászokat is felsorakoztatott, akik az ilyen akciókért járó súlyos büntetésekre figyelmeztették a helyieket.

A kuangtungi Haimen település lakói a város melletti szénerőmű bővítése elleni tiltakozásul vonultak az utcákra. A lakók arra panaszkodnak, hogy a 2009 óta működő erőmű súlyos víz- és légszennyezéshez vezetett a környéken, amely szerintük összefüggésbe hozható a haimeni rákos megbetegedések számának növekedésével is.

Haimen település mindössze 80 kilométerre található attól a Vukantól (Wukan), amelynek lakói több mint egy hete tüntetnek az önkormányzat földkisajátításai és az ingatlanüzletekkel összefüggő hivatali korrupció miatt. Kínai akadémikusok szerint évente legalább 90 ezer hasonló tömegmegmozdulásra kerül sor az ázsiai országban, a tüntetések száma pedig egyre nő. A legtöbb demonstrációt az önkormányzati korrupció és visszaélések, a környezetszennyezés és az alacsony bérek miatt szervezik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik