Nagyvilág

Megmutatják a kínaiak, hogyan tiszteljék a jogaikat

Kína legnagyobb parti őrnaszádját vezényelte a Kelet-kínai-tengerre, hogy érvényt szerezzen területi jogainak, azok tiszteletben tartásának a térségben.

A Hajcsien 50 nevű hadihajó első nyílt tengeri küldetését teljesíti, s kőolaj- és földgázkitermelő helyek felé tart. A 3 ezer tonna vízkiszorítású hajó teljese egészében kínai gyártmány, műszaki ellátottsága a legkorszerűbb, helikoptereket is fedélzetére vehet – közölte a kínai Hszinhua hírügynökség .

A Kelet-kínai tengeren találhatók a Tiaojü-szigetek (japánul Szenkaku-szigetek), amelyekre Kína, Tajvan és Japán is igényt tart.

A szigetcsoport egyrészt stratégiailag fontos helyen fekszik a dél-japáni Okinava-sziget és Tajvan között, másrészt a partjait mosó vizek halban gazdagok, a tengerfenék alatt pedig jelentős mennyiségű, szénhidrogén alapú ásványkincs rejtőzhet.

Tavaly ősszel a Szenkaku-szigeteknél a japán parti őrség feltartóztatott egy kínai halászhajót. Kapitányát napokon át fogva tartották. Az eset az elmúlt évek legsúlyosabb diplomáciai válságát eredményezte Peking és Tokió között.

Vietnámnak és a Fülöp-szigeteknek is van szigetvitája Kínával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik