Nagyvilág

Megérkeztek a megfigyelők Szíriába

Megérkezett csütörtökön Szíriába az Arab Liga megfigyelőinek első csoportja, miközben újabb 19 erőszakos halálesetről adtak hírt a helyi ellenzéki jogvédők.

A 12 fős csoportot Szamir Szeif al-Jazal, a liga főtitkár-helyettese vezeti, és 12 jogi és biztonsági szakértő alkotja. A következő napokban újabb csoportok érkeznek Damaszkuszba, és az év végéig 500-ra akarják növelni a számukat. A feladatuk az lesz, hogy ellenőrizzék a liga válságtervének a végrehajtását. Szíria azt vállalta, hogy kivonja katonáit a forrongó településekről, leállítja az erőszakos elnyomás gépezetét, szabadon engedi a politikai foglyokat, és párbeszédet kezd az ellenzékkel.

Az előkészítők érkezését a hivatalos média nem közölte; a csoport azonnal egy megbeszélésre utazott a szállodájából. A megfigyelőknek a liga szerint teljesen szabad lesz a mozgásuk, felkereshetik a börtönöket, más őrizetbevételi helyeket, kórházakat, az ellenzék képviselőit és emberi jogi szervezeteket.

Az érkezéshez időzítve a szíriai kormány azt jelentette be, hogy az elmúlt hónapokban fegyveres terrorista csoportok a rendfenntartó erők több mint 2 ezer tagját ölték meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik