Nagyvilág

A NATO szerint rájuk lőttek a pakisztániak

A NATO vizsgálata szerint mind az észak-atlanti szövetség, mind a pakisztáni erők követtek el hibát a november végi tragikus incidens során, amelyben 24 pakisztáni katona életét vesztette.

A NATO belgiumi főhadiszállásán csütörtökön kiadott közlemény szerint a november 25-26-i eseményekre vonatkozóan végzett vizsgálat megállapította, hogy a nemzetközi és afgán erők azt követően indítottak támadást, jogos önvédelemből, hogy azonosítatlan erők – amelyekről nem gondolták, hogy pakisztáni csapatok lehetnek – tüzet nyitottak rájuk.

Mint később kiderült, a NATO-helikopterek az afganisztáni határ közelében egy pakisztáni őrposztot támadtak meg.

A vizsgálat során bebizonyosodott, hogy mindkét oldalon hibák sorozatát követték el a felek tevékenységének és helyzetének összehangolását illetően, a művelet előtt és alatt is – áll a közleményben.

A két fél viszonyában a súlyos incidens után törés következett be. Pakisztán a támadás után úgy döntött, felülvizsgálja az Egyesült Államokkal és a NATO-val kötött minden – diplomáciai, katonai, hírszerzési – megállapodását.

Anders Fogh Rasmussen, az atlanti szövetség főtitkára már akkor ígéretet tett arra, hogy kivizsgálja tragikus, nem szándékosan okozott incidens körülményeit, és le fogja vonni a megfelelő tanulságot a történtekből.

A mostani közleményben a NATO teljes parancsnoki testülete részvétét és együttérzését fejezte ki a támadásban megölt vagy megsebesített pakisztáni katonáknak, illetve hozzátartozóiknak.

A szövetség egyúttal megerősítette, hogy nem szándékosan lőtt pakisztáni erőkre, és akcióját a fegyveres konfliktusra vonatkozó szabályoknak megfelelően hajtotta végre. A vizsgálat is megállapította, hogy a légi támogatási akciót önvédelmi célból indították a nemzetközi erőket érő intenzív tüzérségi és kézifegyver-támadás következtében.

A közlemény arra is emlékeztetett, hogy a téves támadást követően azonnal lépéseket tette annak érdekében, hogy a jövőben elkerüljék a hasonló incidenseket. A NATO folyamatosan dolgozik azon is, hogy tovább javítsa viszonyát a pakisztáni erőkkel – áll a nyilatkozatban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik