Nagyvilág

Václav Havel temetési forgatókönyve – Schmitt is rész vesz

Václav Haveln Csehszlovákia utolsó elnökének temetési ceremóniáján Schmitt Pál is jelen lesz, de jelezte részvételét az USA külügyminisztere is.

Kapcsolódó cikkek

A 75 éves korában vasárnap elhunyt exelnök, drámaíró és emberi jogi harcos koporsóját a Prágai (Európai) Útkereszteződések nevet viselő óvárosi kulturális-szellemi központban, a korábbi Szent Anna-templomban ravatalozták fel hétfőn.

Szerda reggel nyolckor a koporsót felteszik arra a lovakkal vontatott tarackágyútalpra, amelyen 1937-ben Masaryk koporsóját is szállították, majd a gyászmenet a prágai Vár felé veszi útját. A menetben katonák történelmi zászlókat is visznek majd. Havel özvegye, Dagmar Havlová kedden felkérte a lakosságot, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a kegyeleti eseményen.

Az ágyútalpat a korabeli elnöki hivatal egy múzeumnak ajándékozta, így az jó állapotban maradt meg.

A Loretói tértől a Hradzsinig vezető nagyjából egy kilométeres útszakaszon a gyászmenet katonák díszsorfala között fog vonulni, majd a vár Ulászló termében a koporsót újra felravatalozzák.

A temetési szertartás pénteken délben rekviemmel kezdődik a Szent Vitus-székesegyházban. A misét Dominik Duka prágai érsek fogja celebrálni. Duka volt ellenzékiként a nyolcvanas években egy ideig közös cellában raboskodott Havellel.

Csehország vezetése és a külföldi vendégek az Ulászló Teremben vesznek búcsút Haveltől. A külföldi vendégekről egyelőre nincs hivatalos értesítés. Prágai források szerint állítólag Barack Obama amerikai elnök is fontolgatja részvételét. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter jelezte: férjével, Bill Clinton exelnökkel együtt részt kíván venni a temetésen. Pozsonyban közölték, hogy Szlovákiából Ivan Gasparovic államfő, valamint a miniszterelnök és a házelnök vesz részt a ceremónián.

Petr Necas kormányfő közlése szerint a szertartáson Václav Klaus köztársasági elnök mond búcsúbeszédet. A Hradzsin udvarában hatalmas képernyőket szerelnek fel, amelyeken a lakosság és a turisták is követni tudják majd az eseményeket. A szertartás idején a prágai helyőrség katonái Havel tiszteletére 21 ágyúlövést adnak le.

Azt egyelőre nem tudni, hová temetik Václav Havelt.

A cseh kormány háromnapos – szerdától péntekig tartó – állami gyászt hirdetett ki az elhunyt államfő emlékére. Az állami gyász idején a középületeken félárbocra eresztik a nemzeti lobogókat, s mellé kitűzik a fekete lobogókat is. A részvéti íveket a Hradzsinban lehet aláírni, a hosszú sorok miatt a várakozási idő néhány óra.

A kormány ugyanakkor elfogadott egy törvényjavaslatot is, amelyben méltatnák Havelnak a Cseh Köztársaság érdekében kifejtett érdemeit. “Václav Havelnak érdemei vannak a szabadság és a demokrácia kivívásában” – hangzik a törvényjavaslat szövege a kormányfő szerint. Az elmúlt években hasonló törvényben méltatták Tomás Garrique Masaryk és Edvard Benes egykori csehszlovák államfők érdemeit is.

Schmitt Pál államfő részt vesz Václav Havel volt államfő pénteki temetésén Prágában – közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal. Temetésére Prágába várják a világ több országának vezető politikusait. Hillary Clinton, az Egyesült Államok külügyminisztere már jelezte, ott lesz a gyászszertartáson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik