Nagyvilág

Meghalt Václav Havel

Súlyos betegség vitte el a kelet-közép-európai rendszerváltás egyik ikonját. 75 évet élt.

Vasárnap reggel elhunyt Václav Havel volt csehszlovák, majd cseh államfő, drámaíró és nemzetközi hírű emberi jogi harcos – jelentette a közszolgálati cseh televízió.

Havelnak évek óta súlyos egészségügyi problémái voltak, s az utóbbi félévben szinte minden programját lemondta. Legutóbb egy hete jelent meg a nyilvánosság előtt, amikor Prágában a dalai lámával találkozott.

Václav Havel jómódú polgárcsaládban született Prágában. Az egyetemre nem nyert felvételt „burzsoá” származása miatt. Ezért egy laboratóriumban dolgozott segédként, valamint taxisofőr is volt, közben a Prágai Műszaki Egyetem esti tagozatát látogatta, majd egy színházban dolgozott, 1963-ban mutatták be első darabját.

Az 1968-as csehszlovákiai invázió után eltiltották a színháztól, ezután fizikai munkás lett. Mivel részt vett a Charta ’77 mozgalomban (mint szóvivő), öt és fél évre bebörtönözték. 1989-re ő lett az emberi jogok és a politikai liberalizáció fő szószólója. A csehszlovákiai „bársonyos forradalomban” vezető szerepet töltött be, 1989. december 29-én a Csehszlovák Szövetségi Köztársaság elnökévé választotta meg a parlament Husák lemondása után.

Az egyik leghíresebb kép: Hrabal-Havel-Clinton az Arany Tigrisben, Hrabal törzshelyén. (AFP)

Ő lett az 1990-es első szabad választások után Csehszlovákia első köztársasági elnöke is. Kiállt a csehek és szlovákok egy államban való maradása mellett. Kormányzása alatt saját minisztereivel került ellentétbe, mert a társadalmi igazságosság nevében nem értett egyet a gazdasági váltás ütemével, a kapitalizmus bevezetésének módjával.  Amikor a szlovákok deklarálták függetlenségüket, lemondott. 1993-ban, az első csehországi elnökválasztáson ismét megválasztották, majd 1998-ban is.

Havel nem törődött a protokollal, a diplomáciai szokásokkal. “Tudatlanságomban könnyelmű, talán felelőtlen is voltam. Végigszáguldottuk az országot, naponta öt-hat beszédet mondtam, mindig más és más helyen, s nem okozott gondot, hogy megigyam a felkínált pálinkát” – idézte őt nemrégiben a Mladá Fronta Dnes című prágai lap.

Tavaly például az egyik Vencel téri vendéglő teraszán tűnt fel váratlanul. Megvacsorázott, megivott két deci bort, majd távozott. Néhány vendég tán észre sem vette, hogy az egykori államfő járt ott. A világ politikusai az ő kedvéért is szívesen látogattak Prágába. „Menő dolog” volt a politikusok és a művészek között meginni Havellel egy sört valahol a Károly-híd környékén, vagy a hangulatos Óvarosban .

A világpolitikából 2003-ban eltávozott cseh politikus mindig is nagy barátja volt a művészetnek, s a művészek előtt mindig nyitva volt a Hradzsin kapuja. Ezt erősítette, hogy második felesége, Dagmar korábban Dása Veskrnová néven népszerű színésznő volt. Az évek során olyan személyiségek látogattak a Hradzsinba, mint Bob Dylan, Arnold Schwarzenegger, Tom Cruise, Bruce Willis, vagy a Rolling Stones tagjai, s Madonna is meditált Havellel.

Drámaíróként is nemzetközileg ismert volt. Legismertebb darabjai: Kerti ünnepély, Vernisszázs, A tiltakozás, Audiencia, A kísértés, Largo desolato, Koldusopera. Jól ismertek a Levelek Olgának címmel kiadott börtönlevelei és a Távkihallgatás című önéletrajzi beszélgetései. Egy álmát azonban nyugdíjas korában sikerült megvalósítania: filmet forgatott, a Távozás című darabját filmesítette meg. Halálával minden további terve már csak megvalósítatlan álom marad.

(Az életrajzi rész a Wikipedia.com alapján készült.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik