Nagyvilág

Twitteres adok-kapok a tálibok és a külföldi katonák közt

A Twitteren szócsatáznak a tálibok képviselői és az Afganisztánban állomásozó nemzetközi haderő (ISAF) tagjai arról, hogy mi is folyik az ázsiai országban.

-@ISAFmedia: “Meddig veszélyeztetik még a terroristák ártatlan afgánok életét?”

-@abalkhi: “Fogalmam sincs. Ti már tíz éve teszitek ugyanezt, egész falvakat és piacokat törölve el a föld színéről, és ennek ellenére van képetek veszélyeztetésről beszélni?”

Ez így megy már szeptember közepe óta az ISAF hivatalos Twitter-oldala és egy bizonyos Abdulkahar Balkhi között, aki honlapjának a tálibok propagandaportálját adta meg. Az ISAF eddig nagyrészt állásfoglalásokat adott ki, kiegészítő csatornaként használva a Twittert, de az amerikai nagykövetség elleni szeptember 14-ei támadás óta a világhálón is heves válaszcsapást indított. A nemzetközi haderő kitartása dicséretes annak fényében, hogy a tálibok többévnyi tapasztalattal rendelkeznek a közösségi média használata terén, hiszen régóta nagyüzemben terjesztik kiáltványaikat, videóikat és egyéb üzeneteiket az interneten.

Ha az ISAF sikerről számol be, a tálibok igyekeznek rákontrázni, amire újabb válasz jön, és ez így folytatódik tovább.

Egyes amerikai politikusok nem nézik jó szemmel az így kialakuló újabb frontvonalat, és megjegyzések helyett a tálibok fiókjainak törlésével tennének pontot a vita végére. Az ISAF nevében “csiripelő” egyik katona, Jimmie Cummings szerint azonban kár lenne feladni ezt a csatateret, és nyitottsággal, illetve korrekt információkkal meg lehet nyerni a “háborút”. A tálibok magatartásán egyébként már észrevehető a változás, ugyanis az utóbbi időben igyekeznek megválogatni vádjaikat, tudván, hogy az ISAF azonnal kijavítja, ha hamis információra hivatkozva próbálnak propagandát folytatni – magyarázta Cummings.

A szópárbaj különlegességét az adja, hogy a tálibok és az amerikai kormány hivatalosan nem beszélnek egymással, egy másik hasznos oldala pedig az, hogy az interneten nyíltan mehet az adok-kapok emberéletek kockáztatása nélkül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik