Nagyvilág

Megfélemlített pingvinek – Putyinék lehallgatási botránya

Borisz Nyemcov ismert orosz ellenzéki vezető szerint a Kreml áll a más ellenzéki aktivistákat sértegető magán-telefonbeszélgetései közlése mögött.

Nyemcov magánbeszélgetéseit az orosz kormányhoz közelálló Life News hírportál közölte, s ezekben állítólag “hörcsögöknek” és “megfélemlített pingvineknek” nevezte az aktivistákat.

A politikus szerint törvénytelen lehallgatás történt, szerinte a közzétett szöveg egy része valóságos, másik része hamisítvány. Egyes megjegyzéseiért elnézést kért.

“Bocsánatot kérek Zsenya Csirikovától, Bozena Rynskától és azoktól, akikre a magán-telefonbeszélgetéseim vonatkoztak, és akiket megsértettem” – írta a liberális politikus egy blogbejegyzésben az Eho Moszkvi rádió internetes oldalán.

Nyemcov ugyanakkor provokációval vádolta meg Vlagyimir Putyin kormányfőt és kabinetfőnökét, Vlagyiszlav Szurkovot.

“Arcátlanul és megbocsáthatatlanul megsértik alkotmányos jogomat, és a magánbeszélgetésekhez valamint a telefonbeszélgetésekhez való jogomat.” Mint mondta, Putyin és Szurkov meg akarja zavarni az ellenzék december 24-ére tervezett gyűlését.

A BBC moszkvai tudósítója szerint gyakran előfordul, hogy az orosz titkosszolgálatok belehallgatnak és rögzítenek is telefonbeszélgetéseket, és gyakran vesznek célba vezető kormányellenes aktivistákat. Az azonban szokatlan, hogy hatórányi beszélgetésekről készült felvételeket átadjanak egy honlapnak.

Korábban Nyemcov egyike volt annak a legalább 250 tiltakozónak, akiket őrizetbe vettek a választási csalások miatti moszkvai tüntetésen. Putyin pártja, az Egységes Oroszország, a szavazatok valamivel több mint 50 százalékát kapta a december 4-i parlamenti választásokon.

(http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-16261701?print=true)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik