Nagyvilág

Mélyponton Putyin népszerűsége

A 12 éve a hatalomban lévő, jelenleg kormányfői posztot betöltő politikus tevékenységével a megkérdezettek csupán 51 százaléka elégedett.

Vlagyimir Putyin népszerűsége az idei mélypontját érte el a VCIOM orosz közvélemény-kutató intézet pénteken közzétett felmérésének adatai szerint. A december 4-i választások és a szavazási visszaélések miatti több tízezres tiltakozó akciók után először készített közvélemény-kutatást az Összoroszországi Közvélemény-kutató Központ (VCIOM).

Visszaesett

A november végi felmérés során a megkérdezettek még a 61 százaléka nyilatkozott kedvezően Vlagyimir Putyin kormányfői munkájáról, januárban ez az arány még 68 százalék volt.

A közvélemény-kutatók arra is kíváncsiak voltak, mennyien szavaznának most a kormányfőre, aki az Egységes Oroszország párt jelöltjeként indul a 2012. március 4-i elnökválasztáson. A megkérdezettek 42 százaléka választaná Putyin, ha most kellene szavazni.

Még így is jó helyen

A kormányfő így is megelőzi versenytársait: Gennagyij Zjuganovot, az orosz Kommunista Párt elnökét, akire 11 százaléknyi szavazat jutna, Vlagyimir Zsirinovszkijra, a liberális demokraták elnökére 9, a Igazságos Oroszország  vezetőjére, a felsőház nemrégiben visszahívott elnökére, Szergej Mironovra pedig 5 százalék szavazna.

A kormányfő szóvivője a felmérés adatait úgy értékelte, hogy Vlagyimir Putyin népszerűsége továbbra is magas és a közeljövőben emelkedhet. Dmitrij Peszkov szóvivő a csökkenést a választások utáni érzelmi túlfűtöttséggel magyarázta.

A VCIOM állami megrendelésre dolgozó közvélemény-kutató központ vezetője szerint a kormányfő elfogadottságát tekintve vannak tartalékok a fiatalok, a középosztály és a férfiak körében.

Mihail Remzov, a Stratégia 2000 alapítvány igazgatója szerint Putyin ezzel a mostani népszerűségi mutatóval is megnyerheti az elnökválasztást az első fordulóban.

Tiltakozások

A tiltakozó akciók résztvevői a tisztességes választások mellett Putyin távozását követelték. Politikai elemzők szerint az orosz választókból már az indulatokat váltott ki, hogy szeptemberben kiderült, a miniszterelnök kívánja váltani Medvegyevet az államfői székben.

A csütörtöki élő televíziós fórum során Vlagyimir Putyin kérdésre válaszolva közölte: ha majd nem érzékeli a társadalmi támogatottságát, egy napot sem marad a hivatalában. Azt is kijelentette, hogy saját magát tekinti a legnagyobb vetélytársának a jövő március 4-i elnökválasztáson és arra készül, hogy Dmitrij Medvegyevet, a  jelenlegi államfőt javasolja azt követően miniszterelnöknek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik