Nagyvilág

A “Nagy Sátán” újabb trükkje – Bezárták a virtuális követséget

Az iráni médiahatóság már a működése első napján bezárta azt az internetes oldalt, amelyen megnyílt az Egyesült Államok "virtuális nagykövetsége".

A honlapra angol és farszi nyelven azt az üzenetet írták ki, hogy “az internetes bűnözésről szóló törvény értelmében a hely elérése nem lehetséges”.

A parlament külügyi és nemzetbiztonsági bizottságának elnöke kijelentette, hogy “az Egyesült Államok virtuális nagykövetségének a megnyitása a Nagy Sátán újabb trükkje”. Egy másik képviselő a televízióban azzal vádolta meg Washingtont, hogy “széthúzást akart szítani az iráni nemzet és kormány között”, és kizárta annak minden lehetőségét, hogy a közeljövőben felvegyék a diplomáciai kapcsolatot az Egyesült Államokkal.

“Mindaddig, amíg az Egyesült államok nem hagy fel az Irán-ellenes összeesküvésekkel és diplomáciával, az iráni nemzet egyáltalán nem szeretne kapcsolatokat létesíteni, még egy virtuális nagykövetség szintjén sem” – mondta.

A honlap megnyitását kedden jelentette be az Egyesült Államok azzal a szándékkal, hogy áthatoljon az iszlamista rendszer “elektronikus függönyén”, utalván ezzel a hidegháborús “vasfüggönyre”. Washingtoni politikai nyilatkozatokat ajánlott angol és farszi nyelven, információkat az amerikai vízumkiadásról, az Amerika Hangja sajtószolgálatának híreit, és tájékoztatást a kapcsolatok fenntartásáról a közösségi oldalakon. Ez utóbbiak közül a Facebookot már blokkolták az iráni hatóságok, akárcsak sok külföldi médium oldalait.

A Fehér Ház szerdán elítélte Iránt az Egyesült Államok “virtuális nagykövetségének” blokkolásáért. “Ezzel az akcióval az iráni kormány újólag demonstrálta elkötelezettségét, hogy a felügyelet és cenzúra eletronikus vasfüggönyét hozza létre népe körül” – áll a washingtoni közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik